Izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u današnjoj izjavi za medije u Hrvatskom Saboru ocijenio je da je Aktualno prijepodne proteklo uobičajeno, bez većih tenzija.

Ustvrdio je da su dominirale teme zagađenja vode u Slavonskom brodu, elementarnih nepogoda i klimatskih promjena koje su u zadnjih godinu i pol dana pogodile puno hrvatskih županija. Raspravljalo se i o kriznom upravljanju u tim situacijama, a predsjednik Vlade smatra važnim jačanje svih mehanizma sustava domovinske sigurnosti, dodavši da je bitna i pravovremena reakcija, prevencija, koordinacija te financijska sredstva.

Što se tiče drugih političkih tema, predsjednik Vlade očekuje intenzivniju raspravu tijekom današnjeg poslijepodneva i u četvrtak.
 
Predsjednik Vlade smatra da nema nikakvih spornih detalja u tome što će neki HDZ-ovi zastupnici o Istanbulskoj konvenciji glasati po savjesti.

"Mi smo kao Vlada i odgovorna vlast u konzultacijama s najboljim pravnim stručnjacima adresirali sve ono što je problematično za bilo kojeg kolegu. Razgovarali smo s njima i o sukladnosti konvencije s Ustavom, biti konvencije i onoga zbog čega imaju strah od rodne ideologije, čega nema. Strahove smo adresirali na precizan i adekvatan način. Imali ste nekoliko očitovanja poput jedne od autorica konvencije Dubravke Šimonović. Iz mog kuta gledanja napravili smo sve što je trebalo za onoga kojeg je strah da mu kažemo da ih ne treba biti strah", pojasnio je Plenković.   

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na zastupnika Hrvoja Zekanovića koji je napustio koaliciju.

"Bilo nas je 78, sad nas je 77. Posljednjih mjesec dana, umjesto da su razgovarali s nama, išli su predaleko. Niša me nije iznenadilo, to je politički odabir jedne male stranke koja koristi jednu do dvije teme ne bi li bila malo vidljivija", rekao je.

Predsjednik Vlade kazao je novinarima da nema informacije o dolasku ruskog predsjednika Vladimra Putina u posjet Hrvatskoj.

"Vidjet ćemo. Nemam nikakve informacije osim medijskih istupa", zaključio je predsjednik Vlade.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković