Izjava za medije predsjednika Vlade RH nakon sastanka s predsjednikom SAD-a Georgeom W. Bushom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/izjava_za_medije_predsjednika_vlade_rh_nakon_sastanka_s_predsjednikom_sad_a_georgeom_w_bushom.jpg

Dame i gospodo,

Čast mi je obratiti Vam se nakon sastanka s predsjednikom Bushom. Ovo su veliki dani za Hrvatsku.

Prekjučer smo Predsjednik Bush i ja imali čast biti nazočni na NATO summitu u Bukureštu kada su donesene odluke od povijesne važnosti za Hrvatsku, jugoistočnu Europu, ali i za budućnost cijele Europe.

Predsjednik Bush preuzeo je vodeću ulogu tijekom Summita, kao i od početka ovog desetljeća, vezanu uz jačanje i objedinjavanje euro-atlantske zajednice u ostvarenju demokratskih načela i obrani slobode. Stoga i ovom prilikom želim izraziti zahvalnost Predsjedniku Bushu.

Tijekom našeg susreta imali smo priliku razgovarati o budućnosti odnosa naših dviju zemalja te mogućnostima napretka za Hrvatsku, Europu i SAD, te smo postigli usklađenost naših pogleda oko većine pitanja. Međutim, kao ni zadnji put u Washingtonu nismo uspjeli postići dogovor nadmašuje li hrvatska obala svojim ljepotama obale država Maine ili Kalifornije. Nadam se da ćemo to riješiti tijekom sljedećeg predsjednikovog posjeta Hrvatskoj.

Razgovarali smo i o načinima intenziviranja odnosa između Sjedinjenih Država i Hrvatske, uključujući i unapređivanje naših gospodarskih odnosa, intenzivniju suradnju između naših poslovnih zajednica, te povećanju američkih ulaganja u Hrvatsku. U tom smislu zamolio sam Predsjednika Busha da uputi trgovinsko izaslanstvo u Hrvatsku. Isto tako razgovarali smo o mogućnostima za promjenu viznog režima za hrvatske građane koji putuju u SAD.

Predsjednik Bush dijeli mišljenje Hrvatske da, ne samo što treba nastaviti integraciju Jugoistočne Europe u NATO savez i Europsku uniju, već je treba i ubrzati. Naši prijatelji u susjednoj regiji trebaju našu pomoć. S predsjednikom Bushom dijelimo također mišljenje kako se mora ohrabriti Makedoniju da nastavi s naporima na putu prema euro-atlantskim integracijama. Isto tako, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo ne smiju se osjećati ostavljenim.

Zaključili smo također da euro-atlantska zajednica ima odgovornost i izvan naše regije, u područjima poput Afganistana i Darfura, kao i u rješavanju problema bolesti, siromaštva, prevencije katastrofa i drugih izazova za međunarodnu sigurnost.

Gospodine Predsjedniče, želim Vas uvjeriti da je Hrvatska privržena načelima solidarnosti i odgovornosti – načelima kojima ste se i Vi vodili prema nama.

Počašćeni smo Vašim posjetom Hrvatskoj, te se radujemo Vašem ponovnom dolasku.



Pisane vijesti