Izvoz u prva četiri mjeseca porastao za 10 posto

Slika /Kako funkcionira Vlada/Istaknute teme/Opće fotke rast/shutterstock_113872831_cr.jpg

Hrvatski je robni izvoz u prva četiri mjeseca ove godine porastao za 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, blago ubrzavši rast u odnosu na prva tri mjeseca, pokazuju u utorak objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prvi rezultati o robnoj razmjeni s inozemstvom pokazuju da je Hrvatska u razdoblju od siječnja do kraja travnja ove godine izvezla roba u vrijednosti 26,75 milijardi kuna, što je 10 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Uvoz je istodobno rastao po stopi od 4 posto i premašio je 44 milijarde kuna.

To predstavlja ubrzanje stopa rasta izvoza, ali i usporavanje rasta uvoza, s obzirom da je, prema jučer objavljenim konačnim podacima DZS-a, u prva tri mjeseca ove godine izvoz ojačao za 9,7 posto, a uvoz za 7,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2014.

U prva četiri mjeseca ove godine izvoz u ostale zemlje članice EU rastao je po stopi od 12,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dosegnuvši 17,9 milijardi kuna. Izvoz u treće zemlje istodobno je uvećan 4,5 posto, na 8,87 milijardi kuna.

Robni uvoz iz ostatka Unije, pak, u razdoblju od siječnja do travnja dosegnuo je 34,5 milijarde kuna i povećan je prema istom razdoblju lani za 7,7 posto, dok je u istovremeno uvoz iz zemalja izvan EU-a smanjen za 7,6 posto, na 9,5 milijardi kuna.

Tako je manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom na kraju travnja iznosio 17,26 milijardi kuna i bio je 4,1 posto manji nego krajem lanjskog travnja, dok je pokrivenost uvoza izvozom porasla za 3,3-postotna boda - s prošlogodišnjih 57,5 na 60,8 posto krajem travnja ove godine.

Tekst: Hina

Pisane vijesti | Ekonomija