Kardinal Bertone predvodio euharistijsko slavlje ispred zagrebačke katedrale

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/kardinal_bertone_predvodio_euharistijsko_slavlje_ispred_zagrebacke_katedrale.jpg

ZAGREB, 21. rujna 2008. (Hina) - Državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarsicio Bertone predvodio je danas na trgu ispred zagrebačke katedrale svečano euharistijsko slavlje prigodom završetka jednotjedne proslave 10. obljetnice proglašenja blaženim Alojzija Stepinca.

Pred mnogobrojnim vjernicima kardinala Bertonea pozdravio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je u ime Zagrebačke nadbiskupije i zagrebačke Crkve domaćin te proslave, održane pod geslom "Meni je živjeti Krist".

Kardinal Bozanić zahvalio je državnome tajniku Bertoneu za dolazak u Hrvatsku te tako iskazao ljubav prema našoj Crkvi i na osobit način uprisutnio Svetog oca Benedikta XVI.

Zagrebački nadbiskup je rekao da nas je danas okupila ona ista vjera koja je blaženome Stepincu dala snagu da ne posustane ni onda kada su mnogi u Europi i svijetu posustali, kada su zaboravili da je njihov poziv u ideološkome mraku nečovječnosti i kada nisu vidjeli bližnjega koji treba njihovu ljubav. "I dok se pojedinci u Hrvatskoj i svijetu - još zaslijepljeni istim ideologijama koje su milijune ljudi izložile patnjama i smrti - trude da svijetla stranica života kardinala Stepinca bude što više zatvorena kako ih istina o njemu ne bi dovela do priznanja vlastitih životnih promašaja, hrvatski puk želi jasno reći da je za njega i za nas kardinal Stepinac istinski odraz svetosti", rekao je.

Bozanić je zahvalio državnome tajniku za ohrabrenje crkvenih pastira kojima su povjereni hrvatski vjernici u složenim okolnostima suvremenog društva. "Hvala Vam za povjerenje i snagu u vremenu u kojem bi neki htjeli da Crkva i dalje šuti. Naš blaženik nas je poučio kakav je kršćanski govor i kakva je šutnja glasnija od riječi", istaknuo je nadbiskup.

Za današnje slavlje pred portal zagrebačke prvostolnice stavljen je križ koji je kardinal Stepinac na ramenima nosio na hodočašće u Svetu zemlju 1937. godine. Za današnje slavlje uzet je i poseban kalež kojim je blaženi Alojzije prinosio misnu žrtvu Bogu tijekom sužanjstva u Krašiću te ga je oporučno ostavio sestrama karmelićankama u Brezovici.

Kardinal Bertone poručio je vjernicima da danas želimo zahvaliti za predivan primjer herojskog svjedočanstva vjere ostavljenog Crkvi i svijetu kroz lik kardinala Stepinca. Usporedio je život sv. Pavla i Alojzija Stepinca te podsjetio na podudarnost da 10. obljetnica Stepinčeve beatifikacije pada upravo u vrijeme dok Crkva slavi jubilej posvećen sv. Pavlu o 2000. obljetnici njegova rođenja. Obojica su bili pokretači gorljivih zajednica, ali su trebali podnijeti i nepravedne osude zbog namještenih procesa, obojica su upoznali strogoću zatvora i kućnog pritvora sve podnoseći sa strpljenjem i postojanošću, ponašajući se uvijek dostojno Evanđelja.

Ono što najviše impresionira kod apostola Pavla i kod kardinala Stepinca jest to što su oni - dok su njihovi progonitelji koji bijahu robovi lažnih i nasilnih ideologija, premda lišeni slobode - u sebi ostali slobodni: slobodni hrabriti i voditi prijatelje, vedri krijepiti braću u vjeri, spremni oprostiti i moliti za neprijatelje i one koji su ih zlostavljali, rekao je.

U tim teškim godinama pod komunističkim režimom, podsjetio je Bertone, nije se bilo lako oduprijeti opetovanim i upornim kušnjama i mamljenju diktatorske vlasti, koja je nudila svakovrsne privilegije u zamjenu za izdaju, ali Stepinac i Crkva u Hrvatskoj ostali su vjerni Kristu i papi, rimskom biskupu, slijedeći primjer svojih predaka koji su prvi od slavenskih naroda velikodušno prihvatili Evanđelje.

U ime Svetoga oca Benedikta XVI. kardinal Bertone pozvao je hrvatske vjernike da nastave tim putem, putem vjernosti i svetosti jedinstva i zajedništva kao što su to činile i prošle generacije. "Pogrešne fašističke i komunističke ideologije koje su u prošlom stoljeću prouzrokovale toliko patnje čini se da su, na sreću, gotovo nestale, no ne nedostaju u suvremenim, promijenjenim društveno-političko-kulturnim uvjetima teškoće i izazovi s kojima se kršćani moraju suočiti. Nužna je nova snaga evangelizacije. Između modernih idola u kapitalističkim zapadnim društvima ima jedan koji bih ovdje želio istaknuti, a to je stjecati i pretjecati, te pohlepa za novcem", upozorio je Bertone.

Hrvatskim vjernicima poručio je da budu mudri i savjesni tumači svoje kršćanske tradicije, koja je od hrvatskog naroda učinila katolički narod. "Znajte se s odvažnim i razboritim razlučivanjem suočiti s izazovima koje predstavlja primamljivi moderni napredak i današnja liberalistička i relativistička kultura. Čuvajte cjelovitim blagom vjeru i moralne vrijednosti koje ste primili od vaših pređa te ih isto tako predajte naraštajima koji će vas naslijediti", poručio je kardinal Bertone.

U svečanom euharistijskom slavlju sudjelovali su i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Mario Roberto Cassari te hrvatski biskupi i nekoliko stotina svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Izaslanica premijera Sanadera na današnjemu misnom slavlju bila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, a slavlju je nazočio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj.



Pisane vijesti