Kardinal Bozanić predvodio misu za Domovinu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/kardinal_bozanic_predvodio_misu_za_domovinu.jpg

ZAGREB, 25. lipnja 2009. (Hina) - Predvodeći euharistijsko slavlje - misu za Domovinu u povodu Dana državnosti u crkvi Sv. Marka, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u propovijedi je istaknuo da danas u našoj domovini Hrvatskoj zahvaljujemo Bogu za našu državu i s posebnom zahvalnošću obratio se hrvatskim braniteljima, koji, kazao je, ponekad glasno, a ponekad i samozatajno i tiho, pokušavaju upozoriti na važnost spomena i na opasnost od zaborava.

"Hrvatski branitelji su uznemirujuća ali i oslobađajuća prisutnost spomena u našem društvu. Njima se danas obraćam s posebnom zahvalnošću. Dragi branitelji, velikodušni muževi i žene znam da ste mnogi ranjeni u duši; znam da vas puno toga umara i znam da je neprijateljima Hrvatske cilj da se, pod navalom prozivanja, uvreda i laži odreknete spomena. Znam da ona velikodušnost kojom ste pristupili obrani Domovine čuva ljepotu hrvatske duše i dok nas danas često opominjete da ne zaboravimo, mi vas ohrabrujemo da živite od spomena koji čuva smisao života s Bogom", rekao je Bozanić.

Ujedno se zapitao kako je moguće da se u našem društvu od najuzornijega primjera dragovoljnog izlaganja životnim opasnostima za druge stvara slika problematičnih ljudi? "Ako se o braniteljima govori loše; ako se o njima stvara dojam da su to ljudi koji samo traže povlastice koji žele nešto što im ne pripada; koji su išli u rat iz koristoljublja; ako se kristalna čistoća njihove spremnosti na davanje života baci u blato, što ostaje od Hrvatske?", zapitao je zagrebački nadbiskup.

Već čujem odgovore, dodao je, da nisu svi u pitanju nego samo neki, a da se pri tom ne kaže koji su to, kao da se namjerno ne žele raščistiti stvari. "Stvara se dojam kao da je nekome stalo do ostavljanja i stvaranja dovoljno blata da Domovina bude okaljana", rekao je.

"Dojmovi koji se o braniteljima na takav način grade i šire nameću govor o njihovoj promašenosti, o razočarenju, o teretu društva, o nasilju i - što je najgore - o potencijalnim zločincima. Zar nije upadljivo i lako provjerljivo kako se neki samozvani i stvarni umjetnici iz Hrvatske gotovo natječu tko će snažnije, koristeći svoju tehniku i raspoloživi medij, naglasiti ružnu sliku o braniteljima pred kojom ljepota stidljivo šuti i čuva istinu kao dragocjeni biser za istinoljubive?", pitao je Bozanić.

Ali, mi nismo zaboravili da su branitelji sačuvali vjernost dragovoljnosti koja ih je vodila u obranu tako često daleko od njihova doma jer im je u srcu bila Domovina a ne sebični ciljevi, poručio je Bozanić.

Sadašnja hrvatska država rođena je, rekao je Bozanić citirajući preambulu Ustava RH, "na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi". "Njezina samobitnost i sloboda obranjena je u ratu koji nam je nametnut, njezina je veličina u obrani a ne u osvajanju, u služenju a ne u vladanju. Branitelji koji su u sebi osjetili Božju ljubav, nisu tražili povlastice i časti njih je resila skrovitost, a nipošto napadna pojavnost", naglasio je kardinal.

Ako ne poštujemo spomen na branitelje i zaboravimo da ljubav treba malenost ne samo da nas drugi neće poštovati, nego ćemo postati umoran narod bez volje za život. Obrana Domovine ostavila je za sobom puno svjedočanstava ljubavi i stoga nismo ravnodušni kada se u prostor naše Domovine unosi novac kao vrhovni kriterij, govor o blagostanju koji zanemaruje ljubav, govor koji razgrađuje nacionalno zajedništvo. To nije pitanje političkih opcija nego pitanje života jednog naroda, poručio je uz Dan državnosti kardinal Josip Bozanić.

Umor nastaje osobito onda kada se uvuče sumnja u smisao prijeđenog puta i kada se čini da je nešto obescijenjeno ili još gore uzaludno. Umornost smatra Bozanić nije pitanje prošlosti koja se prihvaća nego budućnosti koja se odbija. U takvom stanju i prošlost postaje teško prihvatljiva a čovjek ima osjećaj da mu je žrtva bila besmislena, da mu je život promašen te da postaje nesposoban za budućnost, kazao je.

Na kraju je svim hrvatskim građanima na čelu s predstavnicima državnih vlasti čestitao Dan državnosti.

Misi u crkvi Sv. Marka uz brojne vjernike nazočio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednik Vlade Ivo Sanader, potpredsjednici Vlade i Sabora, članovi Vlade, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predstavnici Hrvatske vojske te dragovoljci i branitelji.

U misnom slavlju uz desetak svećenika sudjelovao je i apostolski nuncij u RH Mario Roberto Cassari.



Pisane vijesti