Kardinal Josip Bozanić održao misu za domovinu

Tema poštivanja i promicanja života u našoj je domovini danas i te kako aktualna i po mnogo čemu presudna, o njoj treba razmišljati, govoriti, ali razborito, i odlučno djelovati, jer smo suočeni s katastrofalnim podatcima koji govore o tome da iz godine u godinu u našoj domovini broj umrlih premašuje broj rođenih, rekao je u današnjoj propovijedi na misi za domovinu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić kojoj su, uz ine, nazočili predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Vladimir Šeks i predsjednik Vlade Ivo Sanader.

ZAGREB, 23. lipnja 2006. (Hina) - Tema poštivanja i promicanja života u našoj je domovini danas i te kako aktualna i po mnogo čemu presudna, o njoj treba razmišljati, govoriti, ali razborito, i odlučno djelovati, jer smo suočeni s katastrofalnim podatcima koji govore o tome da iz godine u godinu u našoj domovini broj umrlih premašuje broj rođenih, rekao je u današnjoj propovijedi na misi za domovinu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić kojoj su, uz ine, nazočili predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Vladimir Šeks i predsjednik Vlade Ivo Sanader.

"Vrlo ozbiljne procjene demografskih stručnjaka govore da će se, ako se nastavi sadašnjim trendom, dogoditi dramatične demografske promjene s krajnje neizvjesnim i nadasve nagativnim posljedicama", napomenuo je kardinal, dodavši kako se u demografskoj krizi prepoznaje kriza društva, kriza odnosa prema životu, djeci i potomstvu, kriza obitelji te kriza vrijednosti, koja na neki način uzrokuje strah i bijeg od života.

Poručio je da svi trebamo ozbiljno pristupiti tim pitanjima te odati priznanje svemu dosad učinjenom u promicanju pronatalitetne populacijske i obiteljske politike.

"Znamo da ni malo nije lako poboljšati stanje koje je pod utjecajem različitih čimbenika nastajalo dugi niz godina", ustvrdio je kardinal, dodavši budući da se radi o alarmantnoj situaciji koja ne trpi odgađanja potrebno je učiniti hrabre iskorake, stvoriti savezništva na različitim razinama i u različitim segmentima društva kako bismo sustavno i uz što širi konsenzus pristupili rješavanju toga vitalnog pitanja za budućnost Hrvatske.

"To pitanje nipošto ne bi trebalo opterećivati raznim politikantskim igrama, niti pak stranačkim prepucavanjima", rekao je nadbiskup poručivši da je riječ o općem dobru za koje svi moraju iskazati razumijevanje i suodgovornost.

Po kardinalovim riječima obitelj treba velikodušno promicati, pomagati joj i ulagati u nju, a da je moguće sustavnim pristupom napraviti pozitivne pomake, kako je dodao, svjedoče primjeri nekih europskih zemalja.

U uvjerenju da je moguće stanje vidljivo popraviti i poboljšati i u Hrvatskoj kardinal Bozanić je danas pozvao sve riječima: "Založimo se, pomažimo i štitimo obitelj i dajmo joj primjereno mjesto u našem društvu!"

Naglasio je kako je potrebno stvarati pozitivno ozračje prema novom životu i zaštiti obitelji, a posebno majke. Ne može se dopustiti da se buduće majke zbog trudnoće otpuštaju s posla ili im se pri dodjeljivanju posla traži obećanje da neće zatrudnjeti, rekao je, napomenuvši kako ti postupci u sebi sadrže "duboki prezir prema čovjeku u ovom slučaju prema ženi i budućoj majci".

Smatra da je takve slučajeve potrebno javno prokazivati i protiv njih se boriti jer se radi o kršenju jednoga od temeljnih ljudskih prava i gaženju dostojanstva ljudske osobe.

"Poslodavci koji to čine zaslužuju svaku osudu", naglasio je Bozanić, dometnuvši kako cijela naša društvena zajednica treba biti osjetljivija na povrede ljudskih prava tamo gdje se to događa, a država treba učinkovitim zakonima štititi svoje građane, osobito one koji su u slabijem položaju.

Uz Dan državnosti kardinal Bozanić je čestitao hrvatskim vlastima na postignutim uspjesima Hrvatske na putu prema europskom zajedništvu, rekavši da Crkva s osobitom pozornošću prati pregovore za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.



Pisane vijesti