Konferencija za medije ministra Lovre Kuščevića

Slika /Vijesti/2017/09 rujan/7 rujna/DSC_1197_resized.JPG

Ministar uprave Lovro Kuščević održao je danas, u Banskim dvorima, konferenciju za novinare, na kojoj je izvijestio da je spomen ploča na spomen 11 poginulih pripadnika HOS-a premještena iz Jasenovca i postavlja se na spomen područje u gradu Novska.

„Time je postignuto rješenje, a ujedno izražen pijetet prema 11 poginulih pripadnika HOS-a, ali i prema svim žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac", kazao je ministar.

Naglasio je da je sadašnja Vlada po prvi put u povijesti Hrvatske pristupila rješavanju tog problema.

Ministar Kučević je rekao da je ploča premještena na novu lokaciju u Novsku na tzv. područje Trokut, gdje se nalaze obilježja svih brigada koje su sudjelovale u oslobađanju Zapadne Slavonije.

Što se Statuta tiče, ministar je pojasnio kako sve udruge u Hrvatskoj imaju dužnost uskladiti svoje statute s novim zakonom, a riječ je uglavnom o tehničkim usklađenjima poput uvođenja likvidatora, naziva sjedišta, gospodarske djelatnosti, rješavanja sporova i sukoba interesa unutra udruga te sve druge tehničke i nomotehničke pojedinosti, što su i Udruge HOS-a dužne napraviti.  

„Nikako se na taj način ne prejudicira korištenje bilo kakvog totalitarnog obilježja, pozdrava ili nešto drugo, konkretno riječi 'Za dom spremni'“, naglasio je ministar Kuščević.  

Na kraju, izvijestio je ministar, uporaba znakova i obilježja totalitarnih režima u cijelosti će se riješiti donošenjem posebnog zakona, nakon što Vijeće za suočavanje s posljedicama totalitarnim režimima dostavi Vladi svoje preporuke.
 
 

Pisane vijesti | Lovro Kuščević