Koprivnica: Fuchs u županiji obišao objekte u izgradnji vrijedne 50 milijun kuna

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs obišao je u petak s koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom gradilište školske sportske dvorane u općini Sv. Petru Orehovcu te gradilište Centra kompetentnosti u sklopu Obrtničke škole Koprivnica, objekte vrijednosti oko 50 milijuna kuna.

"Trenutno se školske sportske dvorane grade na području pet općina naše županije, a osim ovog koprivničkog, još jedan centar kompetentnosti privodi se kraju i u Đurđevcu. U sve to bit će uloženo gotovo 150 milijuna kuna i mislim da je to odličan pokazatelj naše brige za obrazovanje", rekao je župan Koren nakon boravka u Koprivnici.

Ministar znanosti i obrazovanja Fuchs je istaknuo kako Koprivničko-križevačka županija zbog svega toga zaslužuje čestitke jer se takvi projekti uklapaju u reformu obrazovanja koju će Vlada uskoro početi provoditi.

Prve objave i pozivi za gradnju vrtićkih kapaciteta, rekao je, mogu se očekivati u siječnju. "Vrtići će biti prioritet budući da smo reformom predvidjeli da sva djeca u Hrvatskoj budu obuhvaćena predškolskom godinom prije nego što počnu osnovnoškolsko obrazovanje, pa će u tom smislu biti prihvatljivi svi troškovi, od projektiranja do izgradnje i dogradnje vrtićkih kapaciteta koji nedostaju", objasnio je ministar Fuchs. Dodao je kako će se nakon toga usmjeriti na dogradnju osnovnih škola kako bi se u idućemu desetogodišnjem razdoblju svagdje omogućila jednosmjenska nastava te kako bi se u školi osigurao boravak djece do 15 sati, a po potrebi i duže.

Na novinarsko pitanje kako komentira sindikalni zahtjev za ocjenu ustavnosti obveznih covid potvrda u školama, ministar je odgovorio da odluku prepušta Ustavnom sudu. Dodao je kako misli da bi bilo bolje da su sindikati pozvali svoje članove da se u što većem broju cijepe. Ponovio je da su uručene prve opomene i da u školama još nitko nije dobio otkaz.

Također je ponovio da dani kada nastavnici nisu bili na nastavi jer se nisu željeli testirati neće biti plaćeni.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti