Kosor o provedbi zakona o pravima branitelja

Snižavanje cijena stanova na područjima posebne skrbi i malim gradovima za 30 posto, reprogram HBOR-ovih kredita, novi program zapošljavanja branitelja, neke su od mjera poduzetih u 2004., navela je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izvješćujući Hrvatski sabor o provedbi zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u 2004.

ZAGREB,5. listopada(Hina) - Snižavanje cijena stanova na područjima posebne skrbi i malim gradovima za 30 posto, reprogram HBOR-ovih kredita, novi program zapošljavanja branitelja, neke su od mjera poduzetih u 2004., navela je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izvješćujući Hrvatski sabor o provedbi zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u 2004.

Lani je, navela je Kosor donijet novi zakon o pravima branitelja, prije toga je kroz mijenjanje ranijeg poboljšana psiho-socijalna skrb o braniteljima te ispravljena nepravda prema onima koji su, nakon pravomoćne kazne duže od šest mjeseci, gubili ostala prava.

Ministrica hrvatskih branitelja ističe da je lani donijet program liječenja branitelja u toplicama, ukinut upitnik MMPI 2 u postupku stjecanja statusa HRVI temeljem dijagnoze PTSP-a, riješen status njegovatelja najtežih HRVI itd.

Donijet je novi program zapošljavanja branitelja i njihove djece koji je, posebno u zadrugarstvu, dao dobre rezultate, konstituiran je Upravni odbor Fonda hrvatskih branitelja.

Unatoč tome što je broj neriješenih zahtjeva za stambenim zbrinjavanjem u 2004. smanjen za gotovo 13 posto, ministrica upozorava da to ostaje, možda, i najveći problem.

Stoga će se, najavljuje, u proračunu za 2006. predložiti izmjene modela, te povećati sredstva za kredite i stambeno zbrinjavanje.

Kosor je izvijestila da su lani sredstva za trajna prava povećana za pet posto, za obiteljske mirovine gotovo 40 posto, za nabavku osobnih automobila 35 posto.

Za ostvarivanje svih prava iz Zakona država je lani izdvojila oko 3,9 milijardi kuna.

Ministrica Kosor izvijestila je da je koncem 2004. na popisu branitelja i civila koji se traže od '91 bilo 1.174 osobe, a danas taj broj iznosi 1.149.

Registar hrvatskih branitelja, čija je izrada počela lani, je gotov, u tom registru je 487.407 branitelja, rekla je Kosor.



Pisane vijesti