Kujundžić: Objedinjeni hitni bolnički prijem veliki iskorak za Dubrovnik

Objedinjeni hitni bolnički prijem, vrijedan 21,6 milijuna kuna i sufinanciran iz fondova Europske unije, otvoren je u četvrtak u Općoj bolnici Dubrovnik, a ministar zdravstva Milan Kujundžić tom je prilikom izjavio kako je riječ o velikom medicinskom i organizacijskom iskoraku po čemu Dubrovnik prednjači.

Kujundžić je ocijenio kako je dubrovačka bolnica primjer boljega korištenja resursa i pružanja usluga, a dokaz tome je i suvremeni Objedinjeni hitni prijem koji integrira gradsku i županijsku hitnu medicinsku službu. Na tisuću četvornih metara smještene su dvije prostorije za reanimaciju, prostorija za akutne i dvije prostorije za subakutne pacijente te prostorija za izolaciju s trinaest ležajeva, a tu su i nove su operacijske sale za opće kirurške, traumatološke i male zahvate te niz ambulanti.

Ministarstvo zdravstva najuspješnije u korištenju europskoga novca; sindikatima hvala što nisu štrajkali

Ministar je istaknuo kako je njegovo ministarstvo najuspješnije u Vladi po korištenju EU sredstava.

"Da nam daju više, više bismo toga ostvarili, jer su u sustavu brojne nasušne potrebe, prije svega ljudski resursi. Moramo stvoriti i zadržati liječnike. Zato više nećemo planirati specijalizacije za jednu godinu pa da nam se dogode vakumi kao sada, već petogodišnji plan specijalizacija, nakon čega ćemo ubuduće biti spremniji i imati osigurane resurse, uključujući i kako ih motivirati na ostanak”, objasnio je Kujundžić.

Napomenuo je kako je povećanje plaća medicinskih sestara i tehničara samo odgođeno za tri mjeseca, a prozivke kako Vlada nije za to imala razumijevanja ocijenio je 'zločestom interpretacijom'.

"Hvala sindikatima što nisu išli u štrajk u vrijeme sezone. Ako želimo zadržati ljude u zdravstvenom sustavu, a izuzetno su traženi jer su dobri, moramo im podići plaće. To će biti najkasnije za tri mjeseca”, rekao je Kujundžić i napomenuo kako vjeruje da će se za dvije godine otvoriti dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću. 
 
Veledrogerijama uplaćeno 130 milijuna kuna za posebno skupe lijekove

Govoreći o dugovima hrvatskih bolnica, Kujundžić je istaknuo kako je sadašnja Vlada naslijedila dug od oko osam milijarda kuna koji, rekao je, nije povećan.

"Taj problem imaju i brojne druge države svijeta. To je izazov ne za jednu vladu, nego za cijelu naciju. U zadnjih smo mjesec dana veledrogerijama uplatili 130 milijuna kuna za posebno skupe lijekove. Nikad ne spavamo, već rješavamo probleme”, smatra Kujundžić.
 
Ustvrdio je da je u posljednje tri godine napravljeno više u pogledu ljudskih resursa te veće kvalitete i opremanja, posebno postavljanja temelja izgradnje novih sveučilišnih bolnica, nego ikad prije.
 
Izvor: Hina


Pisane vijesti | Milan Kujundžić