Kuščević: Depolitiziramo i decentraliziramo javnu upravu

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je danas u Dubrovniku da će se reformom sustava državne uprave broj zaposlenih smanjiti za 2.500, pri čemu nitko neće dobiti otkaz, već se u suradnji s Ministarstvom financija radi na programu stimulativnih otpremnina.

Kuščević je na sastanku s predstojnicima svih ureda državne uprave razgovarao o Prijedlogu Zakona o sustavu državne uprave, koji je Vlada usvojila ovog četvrtka, a kojim se velik dio poslova državne uprave prepušta županijama kao prvostupanjskim tijelima državne uprave u jedinicama područne samouprave.

„Jedan od glavnih ciljeva Vlade je politika ravnomjernog regionalnog razvoja. Ovim Zakonom depolitizirat će se i decentralizirati javna uprava. Želimo javnu službu sa što manje dužnosnika i da se smjenom politika ne mijenjaju rukovodeći kadrovi u ministarstvima. Imat ćemo 90 dužnosnika manje, a oni će postati službenici profesionalci“, objasnio je Kuščević.

Ministar je istaknuo kako se u smislu decentralizacije država prvi put odriče ovlasti i prepušta ih županijama.

„Riječ je o preko dvjesto vrlo važnih poslova, kao što su kategorizacija apartmana, otvaranja obrta i izvlaštenja. Na primjer, izvlaštenje za izgradnju pristupnih cesta Pelješkog mosta obavljat će Dubrovačko-neretvanska županija. Županije raspolažu s dobrim resursima, dobro prepoznaju potrebe građana i mogu ih rješavati na kvalitetniji način“, smatra ministar uprave Lovro Kuščević.

Izvor: Hina / Vlada RH

Pisane vijesti | Lovro Kuščević