Litva spremna Hrvatskoj pomoći u pregovorima s EU-om

Litva je spremna poslati u Hrvatsku skupinu stručnjaka kako bi joj pomogla svojim iskustvima u pregovorima s Europskom unijom, izjavio je u petak u Vilniusu litavski premijer Algirdas Brazauskas nakon susreta s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom.

VILNIUS, 4. studenog 2005. (Hina) - Litva je spremna poslati u Hrvatsku skupinu stručnjaka kako bi joj pomogla svojim iskustvima u pregovorima s Europskom unijom, izjavio je u petak u Vilniusu litavski premijer Algirdas Brazauskas nakon susreta s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom.

"Litva je spremna u Hrvatsku poslati skupinu stručnjaka kako bi joj ponudili naša iskustva. Spremni smo pomoći hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija jer u uredu vlade imamo jako dobre stručnjake, koji održavaju izvrsne kontakte s Europskom unijom i komisijom. Hrvatskoj smo dakle, spremni pomoći na svaki mogući način", rekao je Brazauskas u izjavi za novinare.

Sanader je rekao da je Hrvatska zainteresirana za iskustva Litve u pregovorima s EU-om i da "u tom smislu očekujemo veliku suradnju jer nam je važno čuti kako su druge zemlje, posebno one koje su lani ušle u EU, vodile pregovore".

Sanader je podsjetio da je Litva od početka jasno podržavala Hrvatsku na njezinu putu prema Europskoj uniji i zahvalio je Brazauskasu na potpori.

Premijeri su se suglasili da su politički odnosi dviju zemalja vrlo dobri, ali da gospodarska suradnja nije na zadovoljavajućoj razini.

"Dogovorili smo se da ćemo jačati gospodarsku suradnju i pozvao sam premijera da posjeti Hrvatsku i povede izaslanstvo poslovnih ljudi", rekao je Sanader.

Također je dodao da Hrvatska želi potaknuti dovršenje nekih ugovora, prije svega važnoga ugovora o poticanju i zaštiti ulaganja, te ugovora o kulturnoj suradnji koji je inicirao hrvatski ministar kulture Božo Biškupić.

Hrvatski premijer se tijekom službenog posjeta Litvi u petak ujutro sastao i s predsjednikom litavskog parlamenta Arturasom Paulauskasom, a tijekom poslijepodneva posjetit će vilniusko sveučilište.



Pisane vijesti