Lustig je bio veliki čovjek, umjetnik i domoljub

  • Slika /Vijesti/2019/11 studeni/26 studeni/0-02-05-f8f4cf670fe3fa461bd5dae759e6d533a6f4fc0db7a735935dc31932e5fb4f69_9da23f58.jpg

Komemoracija za istaknutoga filmskog producenta i dvostrukoga dobitnika Oscara Branka Lustiga, koji je umro 13. studenog, održana je u utorak u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a od njega su se oprostili brojni prijatelji, kolege te najviši državni dužnosnici.

Nakon uvodnih pozdrava, govor predsjednika Vlade donosimo u cijelosti:

"Jučer smo na Mirogoju ispratili velikog čovjeka, umjetnika, hrvatskog domoljuba i kozmopolita, a danas smo tu, u jednoj od ključnih hrvatskih kulturnih institucija kako bismo se prisjetili nemjerljivog doprinosa koji je dao hrvatskom društvu i hrvatskoj kulturi.

Branko Lustig bio je doista veliki čovjek. Jer samo velik čovjek može nakon tako nezamislive patnje koju je proživio kao dječak smoći snage za nastaviti život – i to život koji je obilježila ljepota umjetnosti, vjera u ljude i neumorna energija koju je ulagao u svako područje kojim se bavio – od svog pedagoškog i  producentskog rada do razdoblja kad je u svojim zrelim godinama posvetio život promicanju obrazovanja o najmračnijim trenucima svjetske povijesti.

Unatoč tragičnoj osobnoj povijesti koja je zajednička čitavom židovskom narodu, nije dopustio da ga usud obilježi, već je svojim nesebičnim radom i talentom promicao temeljne ljudske vrijednosti: ljubav, otvorenost, empatiju, toleranciju, razumijevanje – oprost, ali i sjećanje. Činio je to na najbolji mogući način, pretočivši svoje osjećaje i misli u umjetnost koja mu je dala glas i pomoću koje je govorio u ime svih onih koji tu priliku nisu imali.

Svoj talent darovao u antologijskim filmskim djelima

Schnidlerova lista, kultno djelo filmske umjetnosti u koje je utkan njegov dar i koje je obilježilo njegovo stvaralaštvo, donijela mu je 1994. godine njegova prvog Oscara i brojna druga priznanja.

Njegov vrhunski producentski rad i doprinos sedmoj umjetnosti uzor su kako njegovim suvremenicima i suradnicima, tako i mladom naraštaju.

Branko Lustig neumorno je radio na promicanju međunarodnog ugleda Republike Hrvatske. Za to ga je te iste 1994. godine predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman odlikovao Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom.
Bio je nositelj i brojnih najviših odličja i priznanja država poput Francuske, Malte i Maroka. Muzej holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu dodijelio mu je 2005. godine nagradu Everlasting Spirit.

Svojim radom promicao temeljne ljudske vrijednosti

Odajući počast svojemu židovskome podrijetlu i stradanjima svoje obitelji u koncentracijskim logorima, donirao je Yad Vashemu Oscara za Schnidlerovu listu, a bio je i jedan od osnivača Zaklade Shoah Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji te predsjednik Festivala tolerancije koji je izrastao u nezaobilazni zagrebački i hrvatski kulturni događaj.

Bio je posvećen svojoj misiji – kroz osobnu tragediju, svjedočiti o užasima Holokausta, ali i vlastitim primjerom pokazati da se u životu uvijek treba boriti, da treba vjerovati u dobro, da treba promicati pomirenje i razumijevanje među ljudima.

Stotine i tisuće mladih koji su ga slušali na predavanjima u svim dijelovima Hrvatske obogaćeni su susretom s takvom osobnošću, dobili su priliku kroz njegov život učiti o tome kakav treba biti njihov život, a kroz Brankovu ljubav prema svojoj hrvatskoj domovini, učiti koliko je važno da baš svatko od nas izgradnji boljeg i tolerantnijeg društva da svoj osobni doprinos.

Jedna od poruka koju moramo pamtiti je da oružje za masovno uništenje nisu bombe, nego mržnja među ljudima, nesnošljivost i zaslijepljenost, jer kad bi se to zaboravilo, značilo bi to da je zlo pobijedilo.

Istina je da je Branko Lustig svojom umjetničkom i ljudskom poslanicom pobijedio.

Poštovana obitelji, poštovana gospođo Lustig, poštovana Sara,

Vaš je gubitak nemjerljiv jer izgubile ste supruga i oca, nastala je praznina koja ostaje s vama zauvijek – nema riječi utjehe koje bi mogle umanjiti tu Vašu bol. Vaš gubitak dijelimo i svi mi koji smo gospodina Lustiga poznavali i cijenili jer – izgubili smo čovjeka velike osobne snage i optimizma, neumorna duha, promicatelja važnosti očuvanja sjećanja te svjedoka jedne povijesti koju više ne smijemo dopustiti da se ponovi.

Ipak, ako postoji nešto što Vam u ovom trenutku možemo i trebamo poručiti jest da trebate osjećati ponos. Branko Lustig ostvario je tako puno u svom životu i ostavio toliko veliko nasljeđe da ćemo ga se svi, osobito mi u Hrvatskoj kojoj je toliko dao, dugo s poštovanjem sjećati.

Zato na svim dragocjenim djelima koje nam je ostavio u zalog, gospodinu Lustigu mogu na kraju ovog zemaljskog puta samo reći zbogom i hvala."

Pisane vijesti | Andrej Plenković