Makedonija ima potporu Hrvatske na putu prema članstvu u EU i NATO-u

  • Slika /Vijesti/2018/12 prosinac/3 prosinca/Zaev/DSC_1698.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Vlade Makedonije Zorana Zaeva u povodu sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative.

Tom mu je prilikom izrazio iskrenu dobrodošlicu u njegovom prvom službenom posjetu Republici Hrvatskoj na dužnosti predsjednika Vlade Republike Makedonije.
 
Premijer Plenković istaknuo je da su Hrvatska i Makedonija dvije prijateljske zemlje koje dobro poznaju jedna drugu i koje niz godina međusobno daju podršku jedna drugoj.
 
''Hrvatska je to kontinuirano činila za Makedoniju i kada je riječ o približavanju Europskoj uniji i kada je riječ o članstvu u NATO savezu. Smatramo da je premijer Zaev u proteklih nekoliko mjeseci napravio niz  hrabrih i odvažnih poteza koji u ovom trenutku doživljavaju svoju potvrdu kroz različite odluke Sobranja. Te će odluke, kada budu potvrđene, omogućiti i formalne korake za pristupanje Makedonije u članstvo NATO-a'', kazao je premijer Plenković, naglasivši pritom da će Hrvatska biti među zemljama koje će prve ratificirati protokol o pristupanju Makedonije NATO-u i time dati signal snažne podrške Makedoniji za integriranje u sustav kolektivne obrane NATO-a.
 
Kada je riječ o putu Makedonije prema EU, Plenković je rekao kako očekuje da se, sukladno zaključcima Vijeća EU, u lipnju iduće godine otvore pregovori o članstvu. 
 
''Bit će to proces koji će zahtijevati puno reformi, predanosti i angažmana, prije svega sa strane Makedonije. Još uvijek svježa iskustva, koja Hrvatska ima u pristupnom procesu, već smo do sada nesebično dijelili s našim makedonskim kolegama, a to ćemo činiti i u budućnosti'', kazao je hrvatski premijer.
 
Što se tiče gospodarskih odnosa, oba premijera izrazila su zadovoljstvo trgovinskom razmjenom koja iznosi oko 150 milijuna eura, a dogovorili su daljnje jačanje suradnje kako bi se ona još povećala.
 
''Treba iskoristiti što oba naroda dobro poznaju i proizvode gospodarstva naših dviju zemalja. Mislim da na tom tragu možemo povećati trgovinsku razmjenu. Zadovoljni smo što je više od 36 tisuća Makedonaca posjetilo Hrvatsku u ovoj rekordnoj turističkoj godini i očekujemo da se taj trend nastavi'', kazao je Plenković dodavši kako vjeruje da će  posjet premijera Zaeva Zagrebu biti važan dio mozaika jačanja međusobnih odnosa.
 
Makedonski je premijer istaknuo da je Hrvatska veliki prijatelj Makedonije i da je njegova zemlja jako zahvalna na potpori koju joj daje, posebno na putu prema NATO-u i EU-u.
 
"Vjerujem da će do kraja siječnja makedonski parlament dati potporu dogovoru s Grčkom i očekujemo da će nakon toga početi ratifikacija i u grčkom parlamentu", rekao je Zaev.
 
Također je naglasio da je Makedonija usredotočena na reforme u području pravosuđa, sigurnosti, javne uprave kao i na  borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.


Izvor: Vlada / Hina



Pisane vijesti | Andrej Plenković