Malenica: Niz reformi u pravosuđu kroz NPOO

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u srijedu kako su u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti predvidjeli niz reformi i investicija u pravosuđu koji bi trebali olakšati i ubrzati sudske procese, a reformski procesi idu i u izmjene zakonodavnog okvira.
 
"U jednoj potkomponenti predvidjeli smo niz reformi i investicija. Prije svega, ti reformski procesi idu u izmjene zakonodavnog okvira, a isto tako idu u određene investicije", rekao je Malenica odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade
 
Izmjenama u parničnom postupku ide se prema uvođenju rokova za postupanje sudova
 
Što se tiče zakonodavnog okvira, ide se u jačanje instituta mirenja s ciljem smanjenja broja sudskih postupaka, pogotovo u trgovačkim i upravnim predmetima. Izmjenama u parničnom postupku ide se prema uvođenju određenih rokova za postupanje sudova, a samim time i prema skraćivanju trajanja sudskih postupaka.
 
"Nastavljamo dalje ulagati u infrastrukturu i digitalizaciju samog pravosuđa jer držimo da ćemo kroz tu digitalizaciju u znatnoj mjeri olakšati same procese unutar pravosuđa i komunikaciju među strankama, a samim time i ubrzati same procese", naveo je Malenica.
 
Ministar je još istaknuo da NPOO nije jedina financijska os iz koje mogu financirati reforme jer su tu i Norveški financijski mehanizam, Svjetska banka, postojeći te sljedeći višegodišnji financijski okvir.
 
"Rasporedili smo u sve te financijske osi određene projekte koji imaju za cilj da pravosuđe bude efikasnije i učinkovitije", rekao je Malenica.
 
Nastavit će se raditi na eSpis sustavu, a dodatno će ojačati i institut ročišta na daljinu kojeg su, naveo je ministar, otkrili i u većoj mjeri koristili uslijed epidemije covida-19.
 
Donesena odluka o raspisivanju izbora. Od sutra teku rokovi
 
Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora koji će se održati u nedjelju, 16. svibnja, a koja stupa na snagu sutra. Ministar je rekao kako to znači da od sutra teku rokovi.
 
Prvi je rok od 14 dana za prikupljanje potpisa, zatim rok od dva dana gdje se utvrđuju sve potrebne kandidature, a nakon toga započinje teći rok za izbornu promidžbu koji završava dan prije izbora.
 
Također, Malenica je istaknuo kako Državno izborno povjerenstvo u suradnji s HZJZ-om priprema upute zbog situacije s koronavirusom kako bi svi sudionici izbornog procesa mogli ostvariti svoja prava.
 
 Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Ivan Malenica