Malenica: Regulirat ćemo djelatnost agencija za naplatu potraživanja

  • Slika /Vijesti/2023/Lipanj/02 lipnja/VRH_7741-01.jpeg

Ministar Malenica je najavio da će Vlada tijekom ove godine predložiti zakonodavni okvir kojim će se u potpunosti regulirati djelatnost agencija za naplatu potraživanja te da će se revidirati odredbe Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju i Zakona o potrošačkom kreditiranju kako bi se na adekvatan način adresirala potreba primjene učinkovitih mjera restrukturiranja prije pokretanja ovršni postupaka odnosno prije kupoprodaje potraživanja.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na 222. sjednici, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izvijestio je o tijeku obnove.

Kazao je da je u dijelu obnove koja je financirana iz Fonda solidarnosti s današnjim danom realizirano milijardu i 43 milijuna eura.

„Već sada smo u apsolutnom iznosu prešli previđena sredstva, s time da je zagrebački potres do sada realizirao 657 milijuna eura, a petrinjski 386 milijuna eura“, naveo je.

Ministar je istaknuo da želi poslati jasnu poruku da su u državnom proračunu osigurana dodatna i dostatna sredstva kako bi se nastavilo s financiranjem konstrukcijske obnove svih projekata koji su ugovoreni iz Fonda solidarnosti.

Nakon konstrukcijske obnove slijedit će cjelovita obnova, u iznosu od milijardu i 184 milijuna eura, financirana iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

„Što se tiče obnove privatnih zgrada, trenutno je angažirano 1004 gradilišta, sukladno dinamici i programu stambenog zbrinjavanja“, nastavio je ministar Bačić i dodao da se danas objavljuje natječaj za javnu nabavu 7 konstrukcijskih obnova na području Krapinsko-zagorske županije i za 28 privatnih kuća na području Maksimira, Čučerja i Markuševca oko procijenjena vrijednost 4 milijuna eura.

„U manje od 4 mjeseca iselili smo 4 kontejnerska naselja, preostalo je još 7 naselja koja ćemo iseliti i čije ćemo korisnike u potpunosti stambeno zbrinuti ili u njihovim kućama ili u nekom drugom obliku sukladno programu najkasnije do kraja srpnja ove godine“, zaključio je ministar Bačić.

Malenica o agencijama za naplatu potraživanja: Vlada je svjesna važnosti i osjetljivosti ove teme za naše građane

Vlada će tijekom ove godine predložiti zakonodavni okvir kojim će se u potpunosti regulirati djelatnost agencija za naplatu potraživanja, najavio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Kazao je to predstavivši mišljenje Vlade na prijedlog 18 saborskih zastupnika da se osnuje Istražno povjerenstvo za utvrđivanje odgovornosti za otkrivanje osobnih podataka građana od strane agencija za naplatu potraživanja i djelovanja agencija spram dužnika u odnosu na pitanje povreda dostojanstva i prava na privatnost građana.

„Vlada je svjesna važnosti i osjetljivosti ove teme za naše građane i upravo zbog toga tijekom ove godine predloži će zakonodavni okvir kojim bi se u potpunosti regulirala djelatnost takozvanih agencija za naplatu potraživanja, sukladno zajedničkom pristup odnosno zakonodavstvu na razini EU", rekao je Malenica.

Najavio je da će se revidirati i odredbe Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju i Zakona o potrošačkom kreditiranju "kako bi se na adekvatan način adresirala potreba primjene učinkovitih mjera restrukturiranja prije pokretanja ovršni postupaka odnosno prije kupoprodaje potraživanja".

U Sabor je Vlada uputila i izmjene i dopune Zakona o sudskom registru (EU) te Zakona o trgovačkim društvima (EU) kojima se, među inim, implementiraju direktive odnosno pravila o prekograničnim preoblikovanjima, spajanjima i podjelama, a "predstavljaju prekretnicu u poboljšanju funkcioniranja unutarnjeg tržišta Europske unije za trgovačka društva i poduzeća".

U saborsku raspravu upućene su i izmjene i dopune Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija (EU) kojima se ispravljaju sve neusklađenosti s direktivom o ispitivanju proporcionalnosti prije donošenja novih propisa kojima se reguliraju profesije.

Cilj provođenja ocjene proporcionalnosti je sprečavanje uvođenja neopravdanih ograničavajućih uvjeta za rad u profesiji, a ocjena odnosno test proporcionalnosti provodi se prije definiranja novih ili izmjene postojećih uvjeta kojim se ograničava pristup reguliranim profesijama ili njihovo obavljanje te se provodi za svaki predloženi uvjet zasebno.

Izmjenama se tako dodatno uređuje postupak provođenja ocjene koju će provoditi provoditelj ocjene proporcionalnosti, a definicijom provoditelja ocjene proporcionalnosti biti će obuhvaćeni svi ovlašteni predlagatelji zakona (Vlada, zastupnici, klubovi zastupnika i radna tijela Sabora) i predlagatelji i donositelji drugih propisa i općih akata (npr. strukovne komore) čijim se odredbama ograničava pristup reguliranoj profesiji ili njezino obavljanje.

Nadležno tijelo za nadzor i praćenje ocjene bit će tijela državne uprave u čijem su djelokrugu određene regulirane profesije, odnosno ministarstva.

U program mjera za stambeno zbrinjavanje i način sanacije klizišta uveden i monitoring

Vlada je donijela Odluku o izmjenama Odluke o kriterijima i načinima za stambeno zbrinjavanje stanovnika zgrada i uklanjanje ostataka porušenih obiteljskih kuća i drugih stambenih zgrada koje su uništene ili oštećene zbog klizanja tla na području Hrvatske Kostajnice i drugih područja u Republici Hrvatskoj.

Ministar Bačić podsjetio je da je Vlada prije 5 godina donijela Odluku o kriterijima i načinima za stambeno zbrinjavanje stanovnika zgrada i uklanjanje ostataka porušenih obiteljskih kuća i drugih stambenih zgrada koje su uništene ili oštećene zbog klizanja tla na području Hrvatske Kostajnice i drugih područja u Republici Hrvatskoj.

Dodao je kako je u međuvremenu došlo do dva potresa, pa je došlo do usporavanja radova na tim klizištima koja nisu direktno vezana uz potres.

Ministarstvo je pripremilo program mjera kojim bi se predvidjelo način stambenog zbrinjavanja i način sanacije klizišta te je u tijeku izrade navedenoga programa utvrđeno da je u određenim slučajevima potrebno provoditi praćenje nastanka i razvoja oštećenja ugroženih zgrada uslijed pomaka klizišta (monitoring) u svrhu uspostave sustava ranog upozoravanja.

S obzirom da u Odluci iz 2018. godine to nije predviđeno, kako bi se stvorio pravni temelj za reguliranje procesa monitoringa kroz Program, ovom odlukom se u sadržaj Programa kao jedna od mjera uvodi i monitoring.

„Kroz izradu programa evidentirano je na području 6 županija, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske, Sisačko-moslavačke, Zadarske i Virovitičko-podravske ukupno 97 takvih klizišta koja se trebaju sanirati, za što će se trebati osigurati znatna sredstva u proračunu“, istaknuo je ministar Bačić.

Osigurana sredstva za projekte HŽ Infrastrukture, za rekonstrukciju, izgradnju i modernizaciju pruga

Vlada je donijela nekoliko odluka koje se tiču društva HŽ Infrastruktura d.o.o. Dala je prethodnu suglasnost društvu za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak te državno jamstvo u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak za kreditno zaduženje društva te prethodnu suglasnost društvu za kreditno zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d. i dala državno jamstvo u korist Privredne banke Zagreb d.d. za kreditno zaduženje društva HŽ Infrastruktura.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da će se tim sredstvima osigurati financijska sredstva društvu HŽ Infrastruktura kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 33,5 milijuna eura i isto tako kod Privredne banke Zagreb u istom iznosu od 33,5 milijuna eura, radi financiranja projekata iz CEF programa s ciljem održavanja dinamike ispunjenja financijskih obveza prema izvođačima, a vezano za dinamiku priljeva EU sredstava.

„Sredstva će se koristiti za projekte od kojih su najvažniji rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – mađarska granica, izrada projektne dokumentacije za projekt Okučani - Vinkovci te za modernizaciju željezničke pruge na dionici Zagreb Glavni kolodvor-Hrvatski Leskovac“, istaknuo je ministar.

U odnosu na 2021., broj poslodavaca osoba s invaliditetom povećao se za 25 posto

Vlada je prihvatila Godišnje izvješće o radu Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom za 2022. godinu.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić kazao je da je ključni naglasak u Izvješću nastavak provođenja aktivne politike zapošljavanja osoba s invaliditetom te je isplaćeno nešto više od 135 milijuna kuna poticaja, koji su isplaćeni za 788 poslodavaca, odnosno 2.603 zaposlene osobe s invaliditetom.

„U odnosu na 2021., broj poslodavaca osoba s invaliditetom povećao se za 25 posto“, istaknuo je ministar.

Dodao je da je na dan 31. prosinca 2022. evidentirano 15.513 zaposlenih osoba s invaliditetom, što je povećanje za 32,6 posto u odnosu na 2021. godinu.

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti