Malenica: Treba podignuti svijest građana o štetnosti korupcije

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavljajući u Saboru prijedlog Strategije sprječavanja korupcije do 2030. godine kazao je kako se naglasak stavlja na podizanje razine svijesti građana o štetnosti korupcije.

Korupcija negativno utječe na vladavinu prava, povjerenje u institucije, društvo u cjelini, a negativno utječe i na gospodarsko blagostanje, kazao je Malenica dodavši da su ciljevi strategije prepoznavanje i prijava koruptivnih rizika.

"Time se može napraviti iskorak u borbi protiv korupcije i za to je potrebna uključenost cijelog društva, prednost svih tijela i nulta stopa tolerancije na korupciju", rekao je.

Naglasak je na podizanju razine svijesti građana o štetnosti korupcije, a inzistira se i na snažnoj afirmaciji građana, civilnog društva i medija kao partnerima u borbi protiv korupcije, dodao je ministar.

Posebna pažnja u strategiji posvećuje se transparentnosti i kontroli u jedinicama lokalne uprave i trgovačkim društvima u vlasništvu lokalnih jedinica te jačanju antikorupcijskih potencijala u sustavu javne nabave.

Predviđeno je i reguliranje lobističkog djelovanja te jačanje zaštite zviždača.

Strategija obuhvaća pet posebnih ciljeva, to su jačanje institucionalnog i normativnog okvira za borbu protiv korupcije, jačanje transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, jačanje sustava integriteta i upravljanja sukobom interesa, jačanje antikorupcijskih potencijala u sustavu javne nabave te podizanje javne svijesti o štetnosti korupcije.

Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti | Ivan Malenica