Malenica: Zakon o plaćama i uredbe učinit će status državnih službenika boljim

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/14 lipnja/HN20211021240486.JPG

Ministar Malenica rekao je u Saboru da će se nakon donošenja zakona o plaćama i dviju uredbi za državne i javne službe povećati plaće i popraviti materijalni status državnih službenika i namještenika. Predstavljajući izmjene Zakona o trgovačkim društvima i Zakon o sudskom registru, kazao je da se njima, među inim, poboljšava funkcioniranje unutarnjeg tržišta EU za trgovačka društva i poduzeća. Istaknuo je da se izmjenama Zakona o sudskom registru izričito propisuje da osnivači trgovačkih društava ne mogu biti osobe koje imaju dugovanja po osnovi poreza i doprinosa ili nisu isplatili neto plaće radnicima.

"Zakon o plaćama je na javnom savjetovanju i predstavlja novinu u upravljanju ljudskim potencijalima u javnoj i državnoj upravi, a nakon njega idu dvije uredbe. Cilj nam je do kraja godine donijeti zakon i pripremiti dvije uredbe koje će dovesti do toga da se dodatno još povećaju primanja dijelu službenika i namještenika, pogotovo onima koji nisu dovoljno plaćeni", rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica tijekom rasprave o izmjenama Zakona o sudskom registru i Zakona o trgovačkim društvima.

Malenica je podsjetio kako je u zadnjih mjesec dana imao oko pet sastanaka sa  predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN), istaknuvši da je veći dio koeficijenta službenika i namještenika u pravosuđu povećan 2019. a ono što nije povećano tada, povećano je prošle godine. Također, za određene kategorije koeficijenti su povećani i u ovoj godini.

Povećanje od 18 posto za one s najmanjim plaćama

Poručio je da će dodatak koji je Vlada pripremila, a koji će ovaj tjedan donijeti na svojoj sjednici, za određene kategorije službenika i namještenika koji imaju najmanje plaće predstavljati povećanje od 18 posto.

"Činjenica je da to i dalje nisu velike plaće, to su i dalje male plaće. Na povećanju tih plaća treba raditi", kazao je. Poručio je kako nastavljaju s izradom uredbi za državne i javne službe i prezentirali su sindikatima koliko bi od 1. siječnja 2024. trebala iznositi plaća službenika u pravosuđu.

Ministar Malenica zastupnicima je odgovorio da je Vlada povećanju plaća u državnoj upravi pristupila sveobuhvatno - ne samo za službenike i namještenike u pravosuđu već i cjelokupnoj državnoj upravi.

Tako su SDLSN-u ovaj tjedan prezentirali povećanje plaća kroz dva koraka. Prvi, kroz dodatke koji za veći dio službenika i namještenika znači povećanje od 15 do 20 posto. Drugi korak je donošenje uredbi za državne i javne službe kojima će dodatno doći do povećanja plaća, a uredbe će na snagu stupiti početkom iduće godine i predstavljat će "veliko povećanje i poboljšanje materijalnog statusa službenika i namještenika u pravosudnim tijelima". Pri tome će u izradu uredbi biti uključen i SDLSN, dodao je.

Poduzetnici dužnici ne mogu osnivati nove tvrtke

Predstavljajući izmjene Zakona o trgovačkim društvima i Zakon o sudskom registru, Malenica je rekao da se njima, među inim, poboljšava funkcioniranje unutarnjeg tržišta EU za trgovačka društva i poduzeća. Istaknuo je da se izmjenama Zakona o sudskom registru izričito propisuje da osnivači trgovačkih društava ne mogu biti osobe koje imaju dugovanja po osnovi poreza i doprinosa ili nisu isplatili neto plaće radnicima.

"Tom izmjenom ne samo da se rasterećuju poduzetnici već se osigurava da osobe koje duguju poreze ili druga davanja državi, te radnicima plaće ne mogu osnivati nove tvrtke", istaknuo je.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti