Malo je zemalja koje su uložile u očuvanje radnih mjesta kao Hrvatska

Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/21 svibnja/231. sjednica VRH_4.jpg

Premijer Plenković je ocijenio danas da ima dovoljno vremena za kampanju i za organizaciju parlamentarnih izbora koji će se održati 5. srpnja. "Dobro je da je datum nakon kraja hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, imamo još dosta zadaća, a uskoro će krenuti i revidirana rasprava o budućem sedmogodišnjem europskom proračunu kao i planu oporavka koji će biti ključni elementi poluga gospodarskog razvoja i oporavka članica EU", naglasio je.

Na počeku današnje, 231. sjednice Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu u kojem se, na prijedlog parlamentarne većine, raspustio Hrvatski sabor i određen je datum održavanja parlamentarnih izbora.
 
"Nakon što se Hrvatski sabor raspustio, na prijedlog parlamentarne većine, u ponedjeljak, predsjednik Republike donio je odluku da se izbori za Hrvatski sabor održavaju 5. srpnja. S obzirom da ta odluka stupa na snagu 2. lipnja, čuli smo na današnjoj konferenciji za medije Državnog izbornog povjerenstva bitne točke oko rokova koji su važni za izbore. Dovoljno je vremena i za kampanju i za organizaciju izbora", kazao je premijer Plenković.
 
Premijer je ocijenio dobrim što je datum izbora nakon završetka hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, s obzirom da su još mnoge zadaće pred ministrima u raznim formatima Vijeća, a uskoro će krenuti i revidirana rasprava o budućem sedmogodišnjem europskom proračunu i europskom planu oporavka.
 
Hrvatska jedna od članica EU s najizravnijom i najizdašnijom potporom privatnom sektoru
 
"U ove parlamentarne izbore idemo nakon što je naša Vlada u protekle skoro četiri godine ostvarila brojna postignuća koja smo planirali kroz Program Vlade. S te strane možemo reći da smo uz onaj stup oko kojeg se bazirala naša politika, a to je odgovorno vođenje javnih financija, dočekali ovaj neplanirani vanjski šok, pandemiju COVID-19, i pripadajuće ekonomske i socijalne posljedice, na najspremniji mogući način", poručio je predsjednik Vlade.
 
Podsjetio je da je Hrvatska jedna od članica Europske unije koja je dala najizravniju i najizdašniju potporu privatnom sektoru.
 
"Malo je zemalja Europske unije koje su toliko uložile u očuvanje radnih mjesta kao mi. Pola milijuna naših sugrađana dobilo je 3.250 kuna kroz naknadu za ožujak, a 600 tisuća naših sugrađana u privatnom sektoru dobilo je potporu od 4.000 tisuće kuna za travanj. U ovom trenutku traju prijave i za mjesec svibanj", rekao je premijer Plenković.
 
Dodao je da će Vlada, s obzirom na opuštanje restriktivnih mjera koje su usporile gospodarske aktivnosti, prilagođavati mjere potpore samo onim sektorima gdje će eventualno biti stvarnih i velikih problema u mjesecima koji dolaze.
 
Zahvalio je svima koji su pridonijeli uštedama u rebalansu proračunu, a posebno potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na postignućima u iznalaženju financijskih sredstava na domaćem i međunarodnom financijskom tržištu.
 
Kroz razgovor sa sindikatima postići rješenje
 
Na tom tragu su, dodao je, i konstruktivni razgovori koje su jutros vodili ministri Marić, Aladrović i Ćorić s predstavnicima sindikata državnih i javnih službi te izrazio uvjerenje da će se već idućeg tjedna postići rješenje na obostrano zadovoljstvo.
 
Premijer Plenković podsjetio je da bi u mandatu njegove Vlade u normalnim okvirima kroz Vladine mjere i dogovore s predstavnicima sindikata povećanje plaća završilo s 1. listopada od 18,3 posto, a u sektoru obrazovanja čak 23,5 posto.
 
"U ovim okolnostima mislim da je dobro da svi pokažemo određeni signal odgode tih dogovorenih povećanja s obzorom na okolnosti u kojima smo se svi zajedno našli. Mislim da smo na tragu dogovora", kazao je.
 
Što se tiče pitanja privremenog putničkog prijevoza, premijer Plenković poručio je da je Vlada dobro razumjela izazove u kojima se pojedini gospodarski subjekti i poduzetnici nalaze s obzirom na izmijenjene okolnosti.
 
"Važno je da je postignuto razumijevanje na razini Ministarstva turizma i Ministarstva prometa i Ministarstva financija, a Vlada će poduzeti mjere kako bi s onim partnerima s kojima ti poduzetnici imaju ugovore pronašli rješenje koja bi premostila ovu situaciju", istaknuo je.
 
Osigurati dostojan život građanima u najkraćem roku
 
Vezano za mjere za otklanjanje posljedica potresa i objavljeni poziv Ministarstva državne imovine za financiranje najamnina za zamjenski stan, premijer Plenković je najavio da će posebni tim predstavnika Ministarstva otići u Studentski dom Cvjetno naselje i pojasniti onima koji su trenutno tamo što trebaju poduzeti kako bi se kandidirali za najam stana.
 
Istaknuo je da su sredstva osigurana, ali i da svatko ima pravo tražiti dodatnu provjeru stručnjaka u slučajevima ako prilikom prve procjene šteta, kada su se stavljale oznake o uporabljivosti nisu dobili oznaku, a kasnije je došlo do oštećenja.
 
"S te strane ćemo izaći ususret tako da svi naši građani dostojanstveno žive u najkraćem mogućem roku", poručio je premijer.
 
Rekao je i da Ministarstvo graditeljstva s Fondom za zaštitu okoliša radi na novom pozivu koji se odnosi na intervencije popravaka krovova, zabatnih zidova, dimnjaka, ugradnju kondenzacijskih bojlera, koji će omogućiti svim sugrađanima da imaju toplu vodu.
 
Podsjetio se radi o iznosu od 20.000 kuna, 12.000 za prvu vrstu intervencija, a za sufinanciranje bojlera predviđeno je 8.000 kuna.
 
S obzirom da je zakon o obnovi u javnoj raspravi, naglasio je da svi oni koji imaju sredstva ili osiguranje i žele obnavljati svoju nekretninu to mogu raditi bez obzira na donošenje zakona, odnosno ne moraju ga čekati.
 
Epidemiološka situacija znatno bolja, treba ohrabriti povratak u škole
 
Osvrnuo se potom na nove epidemiološke preporuke koje se odnose na škole.
 
Istaknuvši kako se epidemiološka situacija znatno poboljšala u odnosu na prve preporuke školama, poručio je da nove preporuke omogućuju veći broj učenika u školama.
 
"Molim sve osnivače obrazovnih ustanova da u dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja rastumače nove okolnosti profesorima, ravnateljima, učiteljima te roditeljima i da se u novim okolnostima shvati da treba iskoristiti ove tjedne pred nama da unatoč nepredviđenim okolnostima naši učenici imaju mogućnost biti u razredima i dobivati obrazovanje u metodološkom smislu kakvo je izvorno predviđeno", rekao je premijer.
 
Istaknuo je da je nova situacija povoljnija te da se roditelji mogu slobodno ohrabriti te da su se i na razini Europske unije učenici počeli postupno vraćati u škole.
 
"Vjerujem da će i ministar zdravstva, epidemiolozi i predstavnici HZJZ-a ohrabriti povratak u škole", dodao je.
 
Zadovoljstvo preporukama Europske komisije

Na kraju se osvrnuo na preporuke Europske komisije za 2020. i 2021. koje se donose u okviru Europskog semestra.
  
Izrazio je zadovoljstvo preporukama, kojih je četiri, a prve se odnose na mjere za učinkovitu borbu protiv pandemije koronavirusa.
 
"Možemo slobodno reći da smo u ovom javno-zdravstvenom pogledu zaista bili i brzi i učinkoviti i spriječili veće negativne posljedice širenja zaraze. Poduzeli smo snažne mjere za poticanje gospodarstva i oporavka", poručio je.
 
Što se tiče druge točke, odnosno preporuka za tržište rada, sustav socijalne zaštite i digitalnu infrastrukturu, premijer Plenković kazao je da je sve to na tragu onoga što Hrvatska već radi te poručio da je malo tko učinio tako puno kao što je učinila hrvatska Vlada u provedbi mjera za zaštitu radnih mjesta.
 
Kad je riječ o trećoj točki, odnosno likvidnosti poduzeća i rasterećenja, premijer Plenković kazao je da je i tu Vlada donijela brojne važne odluke.
 
Što se tiče učinkovitosti javne uprave i pravosudnog sustava, kazao je da se radi o trajnoj mjeri te kako treba nastaviti činiti sve da javne službe i pravosuđe funkcioniraju učinkovito, brzo i pouzdano.



Pisane vijesti | Andrej Plenković