Marić: Državni proračun u 2018. godini prvi put gotovo uravnotežen

Slika /Vijesti/2019/10 listopad/02 listopada/HN20191002293656.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić istaknuo je u srijedu u Hrvatskom saboru kako je državni proračun u 2018. godini prvi put gotovo uravnotežen te da očekuje pozitivne trendove javnih financija i ovoj godini.

"Kada sve skupa zbrojimo, ukupni prihodi minus ukupni rashodi državnog proračuna prošle godine su nas doveli gotovo do uravnoteženja državnog proračuna, 191,5 milijuna kuna je bio manjak ili 0,1 posto BDP-a. Gotovo uravnoteženje po prvi puta", naglasio je Marić podnašajući izvješća o izvršenju državnog proračuna za prvo polugodište 2019. te za prošlu godinu.
 
Hrvatska duboko integrirana u međunarodne tijekove
 
Nastavljen je rast gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj, ukupna stopa rasta u 2018. iznosila je 2,6 posto, a u prvih šest mjeseci ove godine 3,1 posto, uz doprinos domaće potražnje, poglavito investicija, ali i dalje je visoka uvozna ovisnost gospodarstva, izvijestio je.
 
"Postali smo zemlja članica EU-a duboko integrirana u međunarodne tijekove, sloboda kretanja roba, kapitala, rada, dakle zaboravimo ograničenja bilo koje vrste na uvoz. Možemo napraviti da mjerama porezne politike i administrativnog rasterećenja utječemo na jačanje domaće proizvodnje", kazao je Marić odgovarajući na pitanje zastupnika Mosta Mire Bulja o sve većem uvozu.
 
Ministar je u raspravi ponovio kako isplata mirovina ni u kojem slučaju neće doći pod znak pitanja te najavio i u idućoj godini nastavak povećanja osnovice za plaće javnih i državnih službenika.
 
"Za mirovine ove godine iznos se penje na 41 milijardu kuna, tako da će trebati osigurati dodatnih 900 milijuna kuna do kraja godine, ali poruka s ove govornice za umirovljenike - nema nikakve brige, sredstva će biti osigurana i isplata mirovine nije pod znakom pitanja", poručio je Marić.
 
Istaknuo je i kako je osnovica plaće porasla više od 11 posto svim državnim i javnim službenicima, te da Vlada i u idućoj godini planira daljnje povećanje osnovica.
 
Koliki je pokrivač, toliko se možemo pokriti
 
"Ne zagovaram uranilovku, kako se kolokvijalno zove, ali da bismo riješili uranilovku moramo otvoriti uredbu o složenosti poslova i koeficijentima. Međutim, dok se to napravi nećemo čekati i išli smo sa tim osnovicama", rekao je ministar na upit Anke Mrak Taritaš (Glas) kako misli odgovoriti na niz najavljenih prosvjeda za povećanje plaća.
 
"Koliki je pokrivač, toliko se možemo pokriti, to je odgovor i na plaće i sve ostalo", zaključio je Marić.
 
Na upite zastupnika o velikim dugovima u zdravstvu unatoč povećanju proračuna i doprinosa za zdravstvo Marić je branio ministra zdravstva Milana Kujundžića ustvrdivši da  je zdravstveni sustav u Hrvatskoj  kvalitetan u usporedbi s drugim zemljama.
 
"Jako malo zemalja ima takvu kvalitetu, dostupnost i raspoloživost zdravstvenih usluga ali, s druge strane, financijski aspekt je nešto na što svi skupa trebamo staviti pozornost", kazao je.
 
Smanjen udio javnog duga u BDP-u
 
Ministar se osvrnuo i na smanjenje PDV-a na prehrambene proizvode, koje nije dalo očekivane rezultate.
 
"Da budemo iskreni, nismo ni očekivali da će u potpunosti doći do pada tih cijena, ali voće i meso su pojeftinili, dok su povrće i riba poskupili. To samo pokazuje da nije sve baš samo isključivo u domeni porezne politike", kaže Marić. 
 
Pohvalio se da je u zadnje tri godine udio javnog duga u BDP-u smanjen za gotovo 10 postotnih bodova te da se smanjuje četiri puta brže nego što se od nas očekuje po mastriškim kriterijima.
 
Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti