Marić: Mjere pomoći se još usklađuju

Mjere pomoći gospodarstvu i građanima se usuglašavaju i usklađuju i sutra bi trebale biti na Vladi, nakon toga će potrebi zakonski prijedlozi proći saborsku proceduru, a kako bi krajem tjedna mogle biti u primjeni, najavio je u ponedjeljak potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Mjere još brusimo, još usuglašavamo, usklađujemo, rekao je Marić novinarima prije ulaska u Vladu gdje se održava još jedan krug razgovora o mjerama pomoći poduzetnicima i građanima zbog koronavirusa.

Mjere bi sutra trebale na sjednicu Vlade, a potom će potrebni zakonski prijedlozi biti poslani u Sabor, koji ih treba raspraviti i donijeti.

Marić se nada kako bi do kraja tjedna ti zakoni trebali biti donijeti i objavljeni u Narodnim novinama, kako bi mogli stupiti na snagu u najkraćem roku odnosno dan nakon objave u Narodnim novinama, a usporedo se radi i na potrebnim podzakonskim aktima.

Među gospodarskim mjerama, ministar financija je spomenuo mjere usmjerene likvidnosti poduzeća i građana, kao što su odgoda plaćanja obveza kredita, odnosno moratorij na pojedine obveze, potom novih kredita u smislu dodatne likvidnosti i obrtnih sredstava, a razgovara se i o mogućnosti reprograma obveza.

Jednostavni i razumljivi kriteriji

„Kriteriji bi trebali biti krajnje jednostavni, razumljivi i prohodni. Ciljamo one koji su pogođeni koronavirusom, neki od njih već sad mogu određene stvari dokumentirati. Neki još ne osjećaju ali svi znamo da će ih vidjeti pa će se uz ostalo gledati jesu li  bili pod blokadom, jesu li krajem prošle godine bili dobre platiše ili ne“, rekao je Marić i dodao da će se uzimati u obzir postojeće stanje prihoda, ali i pogled unaprijed, projekcijsko razdoblje.

U ovom trenutku nema pada prihoda u državnom proračunu, jer današnji prihodi u proračunu odražavaju situaciju iz veljače, a koronavirus je izbio tek krajem veljače, rekao je Marić, ponavljajući da postoji puno čimbenika koje treba sagledati i uzeti u obzir.

"Nisu trenuci za kirurški precizne mjere. Moramo gledati šire, ali mi smo država, institucije moramo poštovati i naše zakoni i sukladno tome i u najtežim okolnostima, kao što su ove, funkcionirati", rekao je Marić, napominjući kako zna da će biti kritičara, a pozvao ih je da budu konstruktivni.

Aladrović: Mjere usmjerene očuvanju radnih mjesta

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da će mjere iz njegova resora biti usmjerene na očuvanje radnih mjesta.

Kaže da se trenutno ne zamjećuje odljev iz aktivne radne snage, ali da se to može očekivati i se na to treba pripremiti, pogotovo u najizloženijim sektorima.

Najavio je kako će se ići s direktnim mjerama koje se moraju jako brzo formalno provesti te očekuje da će u primjeni biti već idući tjedan.

Cilj je zadržati radnu snagu i u najugroženijim sektorima stimulirati poslodavce da ne otpuštaju radnike, tako da država podnese dio troška njihova ostanka u radnom odnosu, istaknuo je.

Dosta ugrožen sektor što se tiče zadržavanja radne snage je turizam, a Aladrović najavljuje da će se kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, kroz reformulaciju mjere stalnoga sezonca, utjecati da tih pet tisuća ljudi i dalje ostane na raspolaganju poslodavcima u turizmu, kako bi nivo zaposlenosti
bio zadržan na sadašnjim razinama.

Upitan hoće li biti suspendirano plaćanje poreza i doprinosa na neko vrijeme, rekao je da se razmišlja o odgodi, a o suspenziji još uvijek ne. "Odgoda plaćanja određenih javnih davanja je sigurno jedna od opcija", rekao je Aladrović.

Računa se i na europska sredstva

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić rekao je da poslodavci mogu računati na europska sredstva.

Najavio je ubrzavanja rješavanja zahtjeva za nadoknadu sredstava postojećih korisnika i osiguranje dodatnih sredstava za linije kreditiranja.

"Europska sredstva će biti na raspolaganju, prvenstveno gospodarstvenicima za daljnji rad i obrtna sredstva", rekao je Pavić.

"Radimo na tome da maksimalno iskoristimo europska sredstva da gospodarstvo ne stane", dodao je.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je rekao kako je predloženo 29 mjera pomoći, kako je, uz turizam, najviše ugrožen sektor transport, ali je za sada sustav u redu.

"Što se tiče međunarodnog željezničkog prometa, teretni promet se odvija, međutim putnički je obustavljen. Zračne luke bilježe veliki pad, iako su sve sezonski orijentirane, jer je glavnina prometa ljeti, pa taj pad nije toliko dramatičan. Naravno i Croatia Airlines, Cargo, to su tvrtke s otežanim poslovanjem. S mjerama se ide odmah", poručio je Butković.

Na pitanje što će biti s Croatia Airlinesom, koji bi se uskoro mogao naći u velikim problemima, odgovorio je da stanje još uvijek to nije alarmantno.

"Imali smo određene intervencije, na razini EU-a će se pronalaziti rješenja za sve avio kompanije i tu vidimo priliku da pomognemo i Croatia Airlinesu. Na razini EU će se naći jedna zajednička platforma u sklopu koje će se svim avio kompanijama i cijelom tom sektoru pronaći sredstva kako da im se pomogne a da se ne ugrozi ono što bi nam eventualno moglo biti u crvenom, a to su državne potpore i sl.", naglasio je Butković  
 
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kaže kako se mjere u njenom resoru odnose na sektor poljoprivrede i šumarstva, ribarstva, odnosno na obrte u ribarstvu, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pravne osobe, trgovačka društva i sl. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Zdravko Marić