Marić: Prijedlog nije smanjivanje plaća, već dinamika povećanja, moramo maksimalno biti spremni za nove okolnosti

Slika /Vijesti/2020/10 listopad/28 listopad/HN20201026776222.JPG

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je kako sa sindikatima javnih i državnih službi nisu raspravljali o smanjivanju plaća, već o dinamici njihova povećanja u kontekstu trenutnih okolnosti pandemije i prateće krize.

"Mi ćemo uputiti naš prijedlog vezano za dinamiku rasta osnovice. Svjesni smo napora zdravstvenog i policijskog osoblja, ali i nekih drugih, kao što je socijalna skrb. Nije prijedlog bio da otvaramo temu o nekakvom smanjivanju plaća, nego o dinamici povećanja u kontekstu svih okolnosti i da se nagradi, koliko je moguće, rad i doprinos", rekao je Marić novinarima nakon sastanka sa sindikatima javnih i državnih službi.

Istaknuo je kako je današnji inicijalni sastanak poslužio da Vlada sindikatima predstavi stanje i projekcije gospodarskog i proračunskog stanja države.

"Znamo i sami da u svim tim projekcijama i dalje nedostaje ključna varijabla, a to je pitanje cjepiva i sve vezano uz zdravstvenu epidemiološku sliku", naglasio je Marić.

Niti jednog trenutka isplata plaća i mirovina nije došla pod znak pitanja

Smatra kako je inicijalna reakcija sindikata, koji su odbili Vladine prijedloge, njihovo legitimno pravo, ali će nastaviti dijalog.

"Niti jednog trenutka isplata plaća ni mirovina nije došla pod znak pitanja. Činit ćemo sve da niti neće dolaziti pod znak pitanja", poručio je Marić.

Dok postoji ova razina neizvjesnosti s obzirom na korona krizu i njezin utjecaj na gospodarstvo, ideja je da se visina i dinamika povećanja plaća dodatno razmotri, a prijedlog Vlade ne ide u smjeru smanjenja plaća.

"Moramo biti maksimalno spremni za bilo kakve nove okolnosti", naglasio je Marić.


Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Zdravko Marić