Marić u Dnevniku HTV-a: Javne financije i proračun će izdržati

- Ovo dosad su zaista veliki udari i nadam se da ih neće više biti. Cijeli svijet ima velike probleme samo zbog pandemije, a mi smo imali i dva razorna potresa. Naša je zadaća sve ovo vrijeme staviti javne financije i proračun maksimalno u funkciju i zaštite ljudskih života i radnih mjesta, a sada i obnove. To ćemo činiti i dalje i zato je moja glavna poruka građanima da će javne financije i proračun izdržati, poručio je ministar Zdravko Marić za Dnevnik HTV-a.

- Današnja odluka o oslobađanju donacija od PDV-a usmjerena je prije svega na obveznike PDV-a, govorimo o pravnim i fizičkim osobama koje su prešle onaj prag od 300.000. U kratkom roku naravno da govorimo o hrani, međutim u nekom srednjem roku sigurno je to građevinski materijal, ne samo robe nego i usluga izvođenja iste. Sve novčane donacije su oslobođene PDV-a, na računu koji smo otvorili dosad je prikupljeno gotovo 65 milijuna kuna. Fina radi na aplikaciji kako bi se moglo uplaćivati i preko kartica, Visa, Mastercard i sl. Vjerujem da će početkom idućeg tjedna biti spremna, kako bi i omogućili onima koji žive izvan EU-a lakše doniranje, rekao je ministar Marić.

- Prvi izvor za obnovu je uvijek državni proračun iz kojeg je odmah izdvojeno 100 milijuna kuna. Sada ćemo se naravno okrenuti i drugim izvorima, prije svega europskim sredstvima i kod prijašnjih potresa dobili smo 700 milijuna eura iz fonda solidarnosti. Za sada je o dodatnim izvorima od EU-a teško govoriti jer nemamo ni procjenu štete, ali okrenut ćemo se međunarodnim institucijama, one su nas i do sada pomagale. I donatorska konferencija je opcija, naglasio je.

Rekao je da je velika dobrobit što smo članica EU-a. Istaknuo je da osim pomoći i potpore zbog potresa, ne moramo razmišljati o nabavci cjepiva jer smo uključeni u europski paket.

- Država će nastojati davati potpore za očuvanje radnih mjesta. Fokus je na tome. Pozitivna je stvar cjepivo. No sigurno će sve ovo trajati još nekoliko mjeseci i trebamo biti spremni i ne posustati, ni pokleknuti u ovim, nadamo se, završnim koracima, naglasio je.

Dodao je da se osjeća jako dobro nakon današnjeg cijepljenja i poručio je svima da se cijepe.
 
Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti | Zdravko Marić