Marić: Vlada diže plaće, ali mora odgovorno upravljati financijama

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je danas novinarima pred Banskim dvorima da će hrvatska javnost biti na vrijeme obaviještena o rješavanju problema plaća prosvjetnih radnika.

Upitan ima li prostora u proračunu za povećanje plaća učiteljima Marić je odgovorio da se radi na tome pa će u idućim danima i tjednima, većina, ako ne i sva pitanja biti odgovorena.

"Ne bi bilo u redu da nešto prejudiciramo dok još uvijek traju razgovori, ne puštamo nikakve probne balone. Vodimo proces mirenja i neke razgovore i red je da se prvo neke stvari kažu interno i na razini Vlade, a kada sve bude spremno sve ćemo priopćiti i sve će se znati na vrijeme", rekao je ministar.

„Vlada diže plaće, dizali smo osnovicu za preko 11 posto, počeli smo razgovore i za iduću godinu s državnim službenicima, u petak i s javnim službenicima, paralelno s tim razgovaramo s pojedinim segmentima - kao što je bilo zdravstvo, danas obrazovanje, vodimo brigu o svemu, ali moramo biti
odgovorni ne samo iz perspektive javnih financija, nego i prema poreznim obveznicima“, kazao je ministar i poručio da je Vlada pokazala „sebi i međunarodnoj zajednici da Hrvatska zna i može upravljati na odgovoran način svojim javnim financijama".

Suficit proračuna i pad javnog duga, ali potrebno voditi računa o ukupnoj slici

Kazao je da je legitimno pravo svakoga da traži, da mnogi osjećaju trenutak, ali njegov je zadatak otići u Hrvatski sabor i predstaviti podatke koje su objavili Državni zavod za statistiku, Eurostat i Hrvatska narodna banka.

„Ako oni kažu da Hrvatska dvije godine zaredom ima suficit proračuna, da dvije godine zaredom pada javni dug, onda se ne hvali ministar Marić, nego su to fakti. Ako netko iz toga izvlači samo isključivi zaključak - eto sada novca ima i trebamo ih na neki način raspodijeliti i o tome možemo razgovarati“, nastavio je ministar, ali i upozorio da nije bilo tako davno kada se Hrvatska suočila s velikom gospodarskom i financijskom krizom, kada su javne financije došle pod veliki znak pitanja, jer smo se zbog pada gospodarskih aktivnosti suočili s padom prihoda i zadanom rashodnom stranom proračuna.

„Poučeni tim lekcijama, odgovornost Vlade je, uz dužno poštovanje prema svakom segmentu javnog ili državnog sektora i ukupnog gospodarstva, brinuti o ukupnoj slici“, poručio je ministar Marić.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Zdravko Marić