Marić: Za nekoliko dana poznat smjer poreznih izmjena

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je najavio kako će za nekoliko dana biti poznato slijedi li novi val poreznog rasterećenja dohotka te može li se očekivati da će zaposleni imati veći prihod.

Upitan može li se očekivati ukidanje oporezivanja naknada za topli obrok i prijevoz te mogu li radnici već u kolovozu i rujnu očekivati veći prihod, Marić je uoči sjednice Vlade odgovorio je da je proteklih dana razgovarao s poslodavcima i sindikatima te da je taj segment interesno zastupljen kod obje te strane.

Hoće li biti ukidanja poreza na topli obrok i prijevoz, vidjet će se za par dana, dodao je.

"Hipotetski govoreći, usuglasimo li se na razini Vlade i koalicijskih partnera i do kraja srpnja prezentiramo te mjere i idemo u javno savjetovanje, onda to može stupiti na snagu u smislu podzakonskih akata", rekao je Marić.

Do sada građani i gospodarstvo rasterećeni s osam milijardi kuna

Na pitanje ima li prostora za smanjenje oporezivog dijela dohotka i tko bi u tom slučaju imao najveću korist, Marić je odgovorio kako treba razlikovati neoporezive primitke i osobni odbitak koji je sada za sve kategorije 3.800 kuna, a ranije je bilo 4 različite kategorije te je u međuvremenu sav prihod od poreza na dohodak stavljen na raspolaganje lokalnoj samoupravi.

"Dakle, treba voditi računa o reperkusijama za njih i kombinirati pozitivan efekt na gospodarstvo, zaposlenost i plaće, ali i na lokalne proračune, kao i činjenicu da 1,8 milijuna obveznika porezna na dohodak, među kojima nisu samo zaposleni nego i umirovljenici, nije u škarama poreza na dohodak",
rekao je Marić.

Objasnio je da bilo koja izmjena u smislu razreda, stopa i osobnog odbitka nema efekta na njihovu neto plaću te je jedini način utjecaja na njih kroz sustav neoporezivih primitaka.

Upitan je li to onda jedini prostor za porezne izmjene, odgovorio je kako uskoro slijedi prezentacija što je do sada učinjeno te kako treba gledati cjelinu, koja, kako je rekao, govori da su do sada građani i gospodarstvo rasterećeni s osam milijardi kuna te je otvoren i segment neoporezivih primitaka.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Zdravko Marić