Marić za RTL: Domaća proizvodnja i smanjenje uvoza moraju biti prioritet!

Ministar financija Zdravko Marić gostujući u RTL-u Danas kazao je kako na vrhu prioriteta mora biti smanjenje uvoza jer je to jedna od ključnih strukturnih slabosti hrvatskog gospodarstva.

Europska komisija povećala je procjenu rasta hrvatskog gospodarstva za prošlu godinu s 2,9 na tri posto, a misli da će nam BDP u ovoj godini  rasti za 2,6 posto, dok za sljedeću predviđa rast od 2,3 posto. Očekuje se i daljnji pad nezaposlenosti te snažan rast investicija na račun započetih EU projekata. Komisija navodi kako bi domaća potražnja trebala ostati glavni pokretač gospodarskog rasta Hrvatske jer bez obzira na rast izvoza još brže raste uvoz. 
 
"To je jedna od ključnih strukturnih slabosti hrvatskog gospodarstva. Moramo raditi na jačanju domaće proizvodnje i smanjivanju uvozne ovisnosti. Jedino na taj način možemo dalje povećati stopu rastu. Ta uvozna ovisnost je ono što svi trebamo staviti na vrh same ljestvice prioriteta", istaknuo je Marić.
 
Stimulativniji porezni tretman za pića s manje šećera
 
Marić je u srijedu objavio da bi temeljem novih uredbi o trošarinama, koje će uskoro biti upućene u javnu raspravu, cigarete  mogle poskupjeti za dvije kune po kutiji, jaka alkoholna pića za dvije-tri kune po litri, dok bi kod bezalkoholnih pića poskupljenje bilo samo za ona s većim udjelima šećera.
 
"Ove godine na temelju toga očekujemo nešto preko 400 milijuna kuna prihoda, obzirom da će uredba tek kasnije skupiti na snagu. Inače je mjerom na cijelu godinu predviđeno 500 milijuna kuna. To nije iznenada, budžetirano je u proračunu", rekao je Marić.
 
Ipak, pod trošarine neće vino i pivo: "Vino nismo nikada oporezivali, nadam se da ni nećemo. Oporezivanje bezalkoholnih pića ide više od dva desetljeća godine, a sada smo malo unaprijedili način, daje se jedan stimulativniji porezni tretman za pića koja imaju manje šećera. A što se tiče jakih alkoholnih pića, samo Bugarska ima niže oporezivanje od nas".
 
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je za manjak od milijardu kuna u gradskoj blagajni okrivio poreznu reformu. Marić kaže daje razgovarao s Bandićem te da su razgovarali i njihovi timovi
 
"Izuzev zadnje mjere za mlade, sva zadiranja su bila kompenzirajuća za jedinice lokalne samouprave. Svugdje moramo gledati i prihodovnu i rashodovnu stranu", kazao je Marić.
 
Nacionalni plan reformi
 
Što se tiče Nacionalnog plana reformi, u njemu nema porezana nekretnine, Marić je rekao da do kraja mandata Vlade neće biti gotova ni Uredba o plaćama.
 
"U ovom mandatu nije predviđen zakon o nekretninama, a što će bit poslije, vidjet ćemo. Što se tiče Uredbe o plaćama, mislim da neće biti gotova do konca mandata. Treba nam jedno određeno vrijeme i moramo si dati truda. Postavljam pitanje svima: jesmo li štrajkovima riješili problem plaća? Ja mislim da nismo, trebamo zajedno raditi na tome", kaže Marić.
 
Predsjednica na odlasku, Kolinda Grabar-Kitarović zatražila je ured nakon mandata, a Marić kaže da se još ne može točno reći koliko će on koštati porezne obveznike.
 
"Dobili smo zahtjev, no detalji nisu poznati. Mogu se voditi jedino dosadašnjim iskustvima: Stjepan Mesić je svojedobno imao Ured bivšeg predsjednika, za prvu godinu je bilo predviđeno 1,7milijuna pa je to rebalansom smanjeno to na 1,2 milijuna, idućih godina je to bilo milijun kuna. Vidjet ćemo kako će to biti", kazao je Marić.
 
Izvor: RTL / Vlada
 

Pisane vijesti | Zdravko Marić