Marija Bistrica primjer je razvoja uz korištenje EU sredstava

  • Slika /Vijesti/2023/Srpanj/15 srpnja/VRH_5555-01.jpeg

U povodu obilježavanja Dana Općine Marija Bistrica, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća te je tom prigodom istaknuo da je ta općina jedan od najboljih i najučinkovitijih primjera korištenja sredstava iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu sakralne baštine.

Premijer je naglasio da mu je zadovoljstvo svjedočiti svemu što je učinjeno za razvoj Marije Bistrice.

"Družimo se već godinama i sjećam se kada ste mi predstavili viziju razvoja Marije Bistrice. Iz niza projekata koje smo danas imali priliku vidjeti i o njima čuti, mogu konstatirati da ste ideje već pretvorili u djela, u postignuća koja su značajno unaprijedila kvalitetu života svih žitelja Marije Bistrice, velikoga marijanskog svetišta, a ujedno, možemo reći, i perjanice vjerskog turizma u Hrvatskoj", rekao je Plenković.

Dodao je kako je Marija Bistrica jedan od najboljih i najučinkovitijih primjera korištenja sredstava iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu sakralne baštine, a najavio je i skoro raspisivanje natječaja za 3,6 kilometara brze ceste do Marije Bistrice uz očekivanje da se uskoro riješi u potpunosti i sjeverna zaobilaznica Zagreba, a to je daljnjih 14 kilometara do Popovca.

Velika ulaganja u obrazovnu infrastrukturu

Govoreći o obrazovnoj infrastrukturi, prisjetio se otvaranja Dječjeg vrtića Pušlek u Mariji Bistrici prije dvije godine, po njemu jednog od najljepših i najmodernijih vrtića u Hrvatskoj, u kojem boravi 170 djece predškolske dobi te istaknuo da je u mandatu ove Vlade do sada izgrađeno ili obnovljeno 500 dječjih vrtića diljem zemlje.

Podsjetio je da je prije tjedan dana objavljen Javni natječaj iz prvog dijela Nacionalnog plana oporavka i otpornosti vrijednog 302 milijuna eura za izgradnju osnovnoškolske infrastrukture, na koji će se nadovezati još milijarda i 200 milijuna eura za ulaganje u obrazovnu infrastrukturu Hrvatske.

"To je najveće ulaganje ikad u hrvatsku obrazovnu infrastrukturu, najvećim dijelom bespovratnih sredstava", rekao je premijer dodavši kako je važno da je Vlada pokazala da joj je obrazovanje bitno za budućnost Hrvatske, za demografsku politiku, a sutra i za konkurentnost na tržištu rada.

Jednosmjenska nastava do 2027. – generacijski iskorak

"Želimo da mladi iz obrazovnog sustava izlaze s vrlo kvalitetnim općim znanjem, s posebnim znanjima i da budu spremni dalje se usavršavati i pridonositi svojoj obitelji, svojem kraju i državi i u konačnici hrvatskom gospodarstvu", rekao je premijer te poručio kako je cilj da sva djeca u Hrvatskoj do 2027. budu u jednosmjenskoj nastavi.  

''Kada to učinimo, napravit ćemo iskorake kakve još nitko od nas generacijski nije doživio. Sada postoji šansa da se to realizira u suradnji ministarstva i županije kao osnivača.''

Istaknuo je i da će općini Marija Bistrica Vlada i dalje pomagati u brojnim projektima.

"Mi ćemo nastojati koliko god možemo, kao što radimo diljem Hrvatske za ravnomjerni regionalni razvoj zemlje, to i konkretno učiniti. I kroz projekt Sjever koji je izrazito važan za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske", rekao je premijer.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički zahvalio je Vladi što će se graditi tri nova paviljona dječjeg vrtića te Krapinsko-zagorskoj županiji, koja će uz obnovu Područne škole Laz omogućiti da se jedno odjeljenje dječjeg vrtića smjesti u školi.

"Vjerujem da ćemo naći prilike da ostvarimo sve ono što smo zacrtali. Imamo volje, imamo htjenja i znanja", rekao je Milički.

Na svečanoj sjednici nazočnima su se obratili i predsjednik Općinskog Vijeća Teodor Švaljek, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te izaslanik predsjednik Hrvatskoga sabora i saborski zastupnik Žarko Tušek.

Proslava Dana Općine bila je prilika i za dodjelu nagrada i priznanja zaslužnim mještanima koji su svojim radom doprinijeli razvoju i promociji Marije Bistrice.

Izvor: Hina/ Vlada
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković