Marinović-Dropulić: od 2010. stop tvarima koje oštećuju ozon

Od 1. siječnja 2010. u Hrvatskoj će biti potpuno zabranjena uporaba tvari koje oštećuju ozonski sloj, najavila je danas ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić na sjednici Vlade.

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Od 1. siječnja 2010. u Hrvatskoj će biti potpuno zabranjena uporaba tvari koje oštećuju ozonski sloj, najavila je danas ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić na sjednici Vlade.

Vlada je danas donijela i Uredbu o tvarima koje oštećuju ozonski sloj, a kojom se propisuje da će od 1. siječnja iduće godine trgovci i poduzetnici koje uvoze takve tvari na ime troškova njihova zbrinjavanja i uništavanja morati plaćati naknadu od tri kune po kilogramu takve tvari.

Naknada će ići Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ministrica Matulović Dropulić navodi da je Hrvatska već opremila tri centra - u Splitu, Rijeci i Zagrebu - za prikupljanje, obnavljanje i uporabu tvari poput freona, halona i sl., a otvorit će ga i u Osijeku.

U proteklih 15 godina u Hrvatskoj je značajno smanjena potrošnja tvari koje oštećuju ozonski sloj, pa ih je prošle godine potrošeno 211 tona, što čini 16,8 posto potrošnje iz 1990.

Od ukupne potrošnje 95 posto odnosi se na sektor rashladnih i klimatizacijskih uređaja.



Pisane vijesti