Marko Pavić: Dodatnih 2 posto za povećanje plaća javnim službenicima naći ćemo na uštedama

Nakon postignutog dogovora između Vlade i  sindikata javnih službi oko povećanja osnovice plaća za iduću godinu, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić gostovao je u RTL-u Danas.

Za početak može komentar izjave gospodina Stipića koji kaže da je ovo što ste izveli izuzetno nekorektno?

"Mislim da nismo, Vlada je odgovorno planirala proračun, stvarno naša ponuda je bila 3 posto. Uspjeli smo kroz uštede pronaći još 150 milijuna kuna za dodatnih 2 posto od 1. rujna sljedeće godine."

Njegov sindikat štrajkat će u 367 škola. Kakve probleme očekujete da će to stvoriti?

"Mislimo da neće. Bitno je da je većina, osam sindikata je pristalo na dogovor da idemo u dodatak kolektivnog ugovora. Popodne smo imali sastanak i sa sindikatima državnog sektora, gdje smo imali dodatne pregovore, prihvatili su ponudu Vlade."

Donedavno ste tvrdili da nema prostora o povišici većoj od 3 posto. Otkud ste sad odjednom našli dodatni novac za 5 posto?

"Naći ćemo ih u uštedama u ministarstvu. U mom ministarstvu, jer smo imali manji broj zaposlenih, bile su manje isplate naknada za nezaposlene i taj dio smo prebacili za mirovine. Sljedeće godine imamo dodatnih 1,6 milijardi kuna za umirovljenike. Oni sadašnji mogu očekivati za 3 posto povećanje mirovine. Oni s najnižim mirovinama dodatnih 3,13, dakle preko 6 posto povećanja mirovine. Žene koje  sljedeće godine idu u mirovinu mogu očekivati dodatnih 6 mjeseci staža po djetetu."

Stječe se dojam da se prilično lako pronađe 150 milijuna kada treba?

"Nije poprilično lako. Prošle godine smo imali suficit proračuna. Nadamo se da ćemo ga i ove godine uspjeti zadržati, unatoč svim izazovima, poput Uljanika i ostaloga. Rejting agencije su nam nekoliko puta podigle status, smanjili smo javni dug, smanjujemo za 3 posto godišnje, odnosno 3 postotna poena u BDP-u i vrlo odgovorno planiramo javne financije."

Nitko ne spori da povišice zaslužuju liječnici i nastavnici. No zaslužuju li ih državni službenici?

"Mi smo pregovarali i s jednima i s drugima. Vlada jednako cijeni i javni sektor i državne službenike. Podsjetio bih kada smo 2017. dizali 3 puta po 2 posto, tada smo državnima podigli, a javnima nismo. Jednako ih percipiramo. Kad mi kažu da su državni službenici uhljebi, ja kažem da nisu. Poduzetnicima kažem da paze kako upotrebljavaju tu riječ jer uz sva sredstva ti ljudi moraju administrirati i moramo imati kvalitetne ljude."

Kritičari kažu nisu svi državni službenici jednako učinkoviti, a svi će dobiti povišice?

"Upravo radi toga u pripremi je zakon o plaćama državnih službenika i namještenika kojim želimo novčano nagraditi one najbolje, a kazniti one najlošije. I to je jedan iskorak koji će Vlada napraviti."

Najavili ste je da će roditeljima koji koriste porodiljni dopust biti uvećan radni staž za šest mjeseci za svako dijete. To jedemografska mjera?

"Ponovio bih još jednom, oni koji rano ulaze u tržište rada moći će sa 60 godina u mirovinu, oni koji studiraju sa 65. Bitno je što prije dođi do 41 godine staža. Majke radi porodiljnog dopusta imaju manja primanja i kada im se računa mirovina kroz cijeli radni staž, imaju manju mirovinu. Majke koje idu u mirovinu sljedeće godine novom mjerom, ali i očevi koji su koristili pretežiti dio rodiljnog dopusta, dobit će šest mjeseci staža za svako dijete, ali moraju zadovoljiti uvjeteza odlazak u mirovinu. To će u prosjeku po djetetu biti za 2 posto veća mirovina."
 
Izvor: Vijesti.hr/RTL

 

Pisane vijesti