Martens: EPP želi Hrvatsku u EU do 2009. godine

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Wilfried Martens izjavio je u četvrtak u Helsinkiju nakon susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom da njegova stranačka grupacija koja ima najsnažniju frakciju u Europskom parlamentu, želi da Hrvatska uđe u EU do 2009. godine.

HELSINKI,19. listopada (Hina) - Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Wilfried Martens izjavio je u četvrtak u Helsinkiju nakon susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom da njegova stranačka grupacija koja ima najsnažniju frakciju u Europskom parlamentu, želi da Hrvatska uđe u EU do 2009. godine.

"U svakom slučaju, želimo Hrvatsku kao članicu EU-a, prije sljedećih izbora za Europski parlament", koji će se održati u lipnju 2009. godine, izjavio je Martens nakon susreta i radnog ručka sa Sanaderom u Helsinkiju.

U glavnom gradu Finske u četvrtak navečer se održava summit EPP-a, krovne organizacije europskih pučana i demokršćana, na kojem sudjeluje i osam premijera država članica EU-a.

Martens je izrazio zadovoljstvo razgovorom s premijerom Sanaderom, "koji se vratio iz Washingtona, gdje je imao važne kontakte i susrete s najvišim američkim dužnosnicima, posebice s predsjednikom Georgeom W. Bushom, i koji podupiru ulazak Hrvatske u NATO i EU. Mislim da su to vrlo pozitivne vijesti za nas i one će nas osnažiti u našem uvjerenju i djelovanju na tome da Hrvatska postane članicom EU-u do 2009. godine", rekao je Martens.

Premijer Sanader je najavio da će se večeras sastati s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i premijerima zemalja članica koji sudjeluju na summitu EPP-a.

"Sigurno je da ću imati sastanak s predsjednikom Komisije Barrosom, što je posebno važno nakon nekih izjava, ali i s drugim premjerima koji će sudjelovati na summitu EPP-a", rekao je Sanader dodajući kako se dosad "uvijek pokazivalo da sve ono što EPP zaključi u vezi s Hrvatskom, da se to i ostvari".

Premijer Sanader je zahvalio Martensu na potpori te prenio njegove
riječi da institucionalni problemi EU-a neće utjecati na ulazak
Hrvatske.


Na summitu EPP-a u helsinškome hotelu Kaemp sudjelovat će premijeri: Jan-Peter Balkenende (Nizozemska), Kostas Karamanlis (Grčka), Fredrik Reinfeldt Švedska, Wolfgang Schuessel (Austrija), Jean-Claude Juncker (Luksemburg), Lawrence Gonzi (Malta), Janez Janša (Slovenija) Aigars Kalvitis (Latvija) te predsjednik Europske komisije Barroso. Na summitu EPP-a nema Angele Merkel koja je zbog obveza ostala u Berlinu, ali će u petak sudjelovati na neformalnom summitu EU-a u Lahtiju, stotinjak kilometara od Helsinkija.



Pisane vijesti