Međunarodni dan mladih: Svojim djelovanjem mladi pridonose napretku društva

Slika /Vijesti/2024/Kolovoz/12_kolovoza/Medjunarodni_dan_mladih_2024.png

U povodu Međunarodnog dana mladih, iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih pozvali su mlade da preuzmu inicijativu i svojim djelovanjem pridonesu postizanju ciljeva održivog razvoja na dobrobit svih naraštaja.

Kako su priopćili iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, Međunarodni dan mladih, koji se obilježava 12. kolovoza od 1999. kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda prihvatila preporuku Svjetske konferencije ministara mladih o proglašenju ovog dana, prigoda je za raspravu s mladima o temama važnima za njihov život, a ove godine se taj dan obilježava na temu "Od klikova do napretka: Digitalni putevi mladih za održivi razvoj“.

Mladi danas koriste digitalne tehnologije u svakom aspektu života te svojim radom i djelovanjem pridonose napretku društva. Stoga na današnji dan pozornost usmjeravamo na cilj da se mladima pruži platformu kroz koju će djelovati za bolju budućnost i na dobrobit održivog razvoja svoje zajednice, istaknuli su iz resornog ministarstva, te dodali kako se potporom uporabi digitalnih tehnologija među mladima potiču inovacije i suradnja u postizanju ciljeva održivog razvoja.

Jedan od hrvatskih strateških ciljeva u ovom desetljeću upravo je digitalna transformacija društva, države i gospodarstva, u čemu su mladi važni nositelji razvoja, naglasili su, podsjetivši da su mladi od 2016. godine u Hrvatskoj partner i oslonac u kreiranju mjera kojima se osobito potiče aktivno sudjelovanje te ekonomsko osamostaljivanje mladih.

Povrat poreza za gotovo 200 tisuća mladih svake godine, rekordno povećanje broja mladih zaposlenih na neodređeno vrijeme i smanjena nezaposlenost, rekordna studentska satnica, kao i ulaganja u 14 studentskih domova samo su neke od mjera na kojima će se nastaviti raditi, stoji u priopćenju ministarstva, a najavili su i kako će se u iduće četiri godine, uz rekordna ulaganja u sve razine obrazovanja od 2,7 milijardi eura, donijeti Nacionalni plan stambene politike za prioritetno pitanje priuštivog stanovanja mladih te će nastaviti jačati studentski standard.

Provodit će se, također, i mjere iz Nacionalnog programa za mlade u suradnji s predstavnicima mladih iz svih hrvatskih krajeva na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Kao institucija koja povezuje pitanja učenika, studenata i svih mladih, stavit ćemo naglasak na dijalog s mladima, uzajamno razumijevanje, suradnju i konkretne rezultate, navode, uz poziv mladima da preuzmu inicijativu i svojim djelovanjem pridonesu postizanju ciljeva održivog razvoja na dobrobit svih naraštaja.

Izvor: HINA/Vlada



Pisane vijesti