Međunarodni Dan obitelji

Povodom Međunarodnog dana obitelji potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosododijelila je priznanja „Tvrtka prijatelj obitelji“ i „Lokalna zajednica prijatelj obitelji“ gradu Solinu, općini Dubrovačko primorje te tvrtkama In2 d.o.o. i Algebra.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti temeljem natječaja priznanje je dodijelilo trgovačkom društvu s najkvalitetnijim rješenjima u postizanju prijateljskog ozračja prema zaposlenicama/ima i njihovim obiteljima te općini, gradu i županiji radi postignuća na lokalnoj razini u ostvarenju prijateljskog okružja za obitelji i djecu u 2008. godini.

Čestitajući Međunarodni dan obitelji potpredsjednica Vlade Kosor kazala je da je obitelj luka iz koje svi polazimo, ali i luka u koju se vraćamo. Pozvala je sve da danas budu u mislima s roditeljima, djece oboljele od malignih bolesti kao i s obiteljima koje se susreću s invaliditetom.

Podsjetila je da je u 2008. godini rođeno 44 703 djece, 2007. više od 41 000, dok je u 2003. rođeno oko 39 000 djece. Ovi pokazatelji govore o uzlaznom trendu naglasila je potpredsjednica Kosor i dodala da je uspjeh postignut u temeljnom cilju, a to je zaustavljanje negativnog trenda da se iz godine u godinu rađa sve manje djece.

Govoreći o potporama obitelji potpredsjednica se osvrnula na Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine. Taj zakon donosi niz novosti za obitelji, a neke od njih su; fleksibilno korištenje roditeljskog dopusta do 8. godine života djeteta na način da se može koristiti u obliku skraćenog radnog vremena, pravo na rad u skraćenom radnom vremenu ili dopust do 8. godine života radi njege djeteta s težim teškoćama u razvoju mogu ostvariti i samozaposleni roditelji, sve rodilje imaju pravo na naknadu bez obzira jesu li zaposlene. Potpredsjednica je kazala da su i delimitirane rodiljne naknade te da je u 2009. za rodiljne naknade osigurano više od 2 milijarde kuna što je za 200 000 kuna više nego u prošloj godini.

Sa svrhom promicanja obiteljskih vrijednosti i osnaživanja obitelji s većim brojem djece osnovana je i Zaklada „Hrvatska za djecu“ istaknula je potpredsjednica Kosor i rekla da je Zaklada već donijela prvu Odluku, a to je pomoć obitelji Vrbetić, roditeljima četvorki iz Velike Gorice.

Na današnjoj svečanosti premijerno je prikazan spot u sklopu Nacionalne kampanje protiv tjelesnog kažnjavanja djece – «Trebam ljubav».



Pisane vijesti