Medved očekuje dolazak vojnog vrha u Okučane

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ocijenio je da očekuje dolazak vojnog vrha u Okučane unatoč najavama predsjednika Zorana Milanovića o njegovoj mogućoj zapovijedi kojom bi vojnom vrhu zabranio sudjelovanje u obilježavanju vojno-redarstvene akcije ''Bljesak''.

''Nije mi jasno zašto se to spominje kao opcija. Moj stav je jasan. Ja očekujem da vojni vrh dođe u Okučane i pokloni se ljudima kojima svi moramo iskazivati poštovanje i zahvalu'', kazao je Medved prije sjednice Vlade.

Medved smatra da načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH (GS OSRH) mora biti na toj obljetnici, kao i na svim drugim obljetnicama gdje se odaje pijetet i počast poginulim hrvatskim braniteljima, i da o tome uopće ne treba raspravljati. Pritom, dodao je, nije bitno s kim bi načelnik GS SORH trebao biti u protokolu.

Govoreći o organizaciji 26. obljetnice ''Bljeska'', Medved je naglasio da u Okučanima neće biti središnjeg programa te da će zbog epidemioloških mjera delegacije dolaziti i polagati vijence sukcesivno.

''Moj stav je vrlo jasan. Kod izrade programa vodili smo se prvenstveno epidemiološkim mjerama, ali jednako tako ne možemo isključiti što smo svjedočili kroz ružni pristup i neprimjerenu retoriku prema svima koji drugačije misle. Nema potrebe za hinjenjem zajedništva. Svi imamo priliku doći u Okučane i dostojanstveno odati počast poginulim braniteljima'', kazao je.

Upitan da prokomentira nesrazmjere u epidemiološkim mjerama obilježavanja komemoracije u Jasenovcu i pogibije Josipa Jovića na Plitvicama te sprovoda zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Medved je ustvrdio da su Bandićev sprovod i ''neke druge aktivnosti bile mjesta i pozicije gdje Vlada nije imala odgovornost niti bila nositelj''.

''Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo hrvatskih branitelja kao organizatori komemoracije u Okučanima nosimo punu odgovornost za sve ono što se događa u službenom programu te pokušavamo držati se striktno svih mjera'', naglasio je Medved.

Ministar je dodao da očekuje da će u Okučane doći svi hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata koji budu u prilici te da će se oni ponašati odgovorno.

''Iz tog razloga smo središnji program usmjerili prema Hrvatskoj radioteleviziji koja će izravno prenositi komemoraciju i posebne emisije s ciljem da svi mogu sudjelovati putem prijenosa da na taj način damo svoj doprinos u zaštiti zdravlja'', dodao je.

Od idućeg ponedjeljka kreće nekonstrukcijska obnova

Medved je prokomentirao i izjavu kandidata Domovinskog pokreta (DP) za zagrebačkog gradonačelnika Miroslava Škore da su HDZ i SDSS trgovačka koalicija.

''S obzirom na sva njegova lutanja, teško je definirati poziciju Miroslava Škore koji ima nekoliko lica. Možemo konstatirati da su Škoro i DP usmjereni ka udaru prema HDZ-u kojem žele preoteti dio glasačkog tijela, u čemu, uvjeren sam, neće uspjeti'', ocijenio je. Dodao je da HDZ ''svugdje, a poglavito u Zagrebu, ima najbolje i najkvalitetnije kandidate''.

Medved je prokomentirao i tijek obnove na potresom pogođenim područjima najavivši da od idućeg ponedjeljka kreće nekonstrukcijska obnova koja se odnosi na dimnjake, zabatne zidove i krovišta.

''Prikupilo smo gotovo 5000 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu. Prioritet nam je nastavak pružanja pomoći i interventnog smještaja stanovništvu. I nadalje pratimo stanje na terenu kojeg svakodnevno  obilazimo kako bi se što prije sanirale posljedice. Pred nama je jako veliki posao u kojem nema lakih i brzih rješenja '', zaključio je Medved.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Tomo Medved