Medved: Potpuno izostaje suradnja Srbije u rješavanju sudbina nestalih osoba

  • Slika /Vijesti/2022/30 kolovoza/Vukovar 30082022___0006.JPG

Potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved istaknuo je danas u Vukovaru na  obilježavanju Dana sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu i Međunarodnoga dana nestalih, da i dalje potpuno izostaje suradnja Srbije u rješavanju pitanja nestalih osoba iz Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata ministar Medved je izjavio da suradnja Srbije u potpunosti izostaje u dostavi informacija o sudbini nestalih osoba tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, iako je potpuno jasno, naglasio je, da u arhivama u Srbiji postoje zapisi o tome gdje su posmrtni ostatci nestalih osoba.
 
"Naša kontinuirana traženja prema Srbiji nisu rezultirala dobivanjem informacija o nestalim osobama te ih zato i danas pozivam da se suoče s činjenicom kako su izvršili agresiju na Hrvatsku, počinili strašne zločine, pa neka danas otvore arhive i daju informacije gdje su posmrtni ostatci nestalih osoba, kako bismo mogli ubrzati taj proces", poručio je ministar Medved.
 
Naglasio je da je Hrvatska desetke puta službeno, putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova, tražila od nadležne komisije u Srbiji konkretna saznanja za konkretan događaj, mjesto i vrijeme. No, konkretan odgovor koji bi poslužio da se intenzivira i ubrza proces pronalaska nestalih osoba je izostao.
 
Istaknuo je da će Vlada Republike Hrvatske i dalje neumorno tragati sve dok se ne pronađe i posljednja osoba nestala u Domovinskom ratu.
 
No, dodao je, u tom procesu izostaju saznanja koja posjeduje Srbija, u smislu zapisnika svega što su činili u vrijeme privremene okupacije Podunavlja i drugih dijelova Hrvatske, a posebice lokacija masovnih grobnica.
 
Na upit novinara je li hrvatska Vlada spremna blokirati Srbiju u pretpristupnim pregovorima s EU ako ta suradnja i dalje bude izostajala, ministar Medved je rekao kako je Hrvatska, u trenutku otvaranja pretpristupnih poglavlja 23 i 24 kao preduvjet za ulazak Srbije u EU, jasno stavila svoje uvjete, a oni su i danas važni.
 
''Prvi od tih uvjeta jest suradnja u procesu pronalaska nestalih osoba. Hrvatska je tu čvrsto pri svome stavu. I drugi uvjeti su tu – obeštećenje logoraša srpskih koncentracijskih logora, povlačenje iz procedure tzv. Zakona o regionalnoj ili univerzalnoj jurisdikciji zbog kojeg smo ovih dana mogli vidjeti njihov pokušaj podizanja optužnice protiv hrvatskih pilota što u Hrvatskoj neće proći. Dakle, nekoliko je tih snažnih uvjeta koje je Hrvatska jasno dala do znanja Srbiji. I to nisu samo uvjeti Hrvatske, to su uvjeti Europske unije", poručio je ministar Medved.
 
U proteklih šest i pol godina Vlada rasvijetlila sudbine 221 osobe
 
Izvijestio je kako Hrvatska još uvijek traga za 1832 nestale osobe iz Domovinskog rata.
 
Dodao je da je Vlada RH  u proteklih šest i pol godina učinila značajan iskorak u tome procesu, jer je identifikacijom riješena sudbina 221 nestale osobe, a svakodnevno se provode probna iskapanja.
 
''Nažalost, protok vremena i starost članova obitelji uzrok je da svake godine, kad se okupimo na ovaj dan, sve je manje članova uže obitelji nestalih osoba. Kao ohrabrenje prema tim obiteljima, važna je činjenica da smo u zakon stavili naglasak na obvezu države u traganju za nestalim osobama i u slučaju kad više nema bližih srodnika. Nastavit ćemo i dalje neumorno raditi'', kazao je Medved i zahvalio svima koji učestvuju u procesu pronalaska nestalih osoba.
 
''Posebno zahvaljujem gospođi Ljiljani Alvir, svim članicama i članovima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih koji nam daju povjerenje, koji surađuju s Ministarstvom hrvatskih branitelja i koji vjeruju da ulažemo napore za pronalazak nestalih osoba.''
 
Uspostavljen normativni okvir u procesu pronalaska nestalih osoba
 
Poručio je, također, da je Vlada učinila snažan iskorak i u normativnom segmentu jer je prvi put uspostavljen normativni okvir i jasno propisane nadležnosti svih tijela i službi koje participiraju u procesu pronalaska nestalih osoba.
 
''Sve ove godine analizirali smo razne modele i implementirali ih u praksi, a 2019. godine propisali smo ih po prvi puta u zakonu. To je ono što je nedostajalo do tada – jasni propisi koji definiraju punu nadležnost svih tijela i njihovu koordinaciju, od procesa prikupljanja saznanja, obrade tih saznanja, probnih iskapanja do pronalaska, ekshumacije, identifikacije i ukopa posmrtnih ostataka'', rekao je.
 
Istaknuo je da se čini ogroman napor kako bi se prikupile informacije te da su posljednje ekshumacije - pored Lipika i u Boboti - potvrda i pokazatelj  ustrajnog i ozbiljnog pristupa i kontinuiranog rada te obrade tih informacija.
 
''Tako ćemo nastaviti i ubuduće'', zaključio je ministar Medved..
 
Svim žrtvama odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz  Domovinskoga rata, a sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskoga rata služena je u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.
 
U sklopu obilježavanja predstavit će se aktivnosti Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja kod Trga dr. Franje Tuđmana te odati počast kod Spomen-obilježja osobama nestalim u Domovinskom ratu u Borovu naselju.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Tomo Medved