Milinović i Polančec s gospodarstvenicima Ličko-senjske županije

Ličko-senjska županija svoj gospodarski rast može ubrzati razvojem poduzetništva, obiteljskih gospodarstava i djelotvornijim iskorištavanjem prirodnih bogatstava, rečeno je danas u Gospiću na radnom sastanku potpredsjednika Hrvatskog sabora i Vlade Darka Milinovića i Damira Polančeca s čelnicima te županije, javnih poduzeća i poduzetnicima.

GOSPIĆ, 22. svibnja 2006. (Hina) - Ličko-senjska županija svoj gospodarski rast može ubrzati razvojem poduzetništva, obiteljskih gospodarstava i djelotvornijim iskorištavanjem prirodnih bogatstava, rečeno je danas u Gospiću na radnom sastanku potpredsjednika Hrvatskog sabora i Vlade Darka Milinovića i Damira Polančeca s čelnicima te županije, javnih poduzeća i poduzetnicima.

U izgradnju sedam poslovnih zona: u Gospiću, Otočcu, Novalji, Brinju, Senju i drugim mjestima, do sada je uloženo oko 70 milijuna kuna, što omogućuje otvaranje 2300 novih radnih mjesta i smanjenje stope nezaposlenosti sa sadašnjih 12,7 na oko tri posto. Osim toga, općine i gradovi imaju i oko 200 gotovih projekata spremnih za kandidiranje za pretpristupne fondove EU-a.

Istaknuvši da u Hrvatskoj danas djeluje 250 poduzetničkih zona, izgrađenih potporom Vlade, potpredsjednik Vlade Damir Polančec dodao je da će država ove godine uložiti više od 100 milijuna kuna u izgradnju infrastrukture.

Posebno smo zadovoljni što na stotinu radno aktivnih stanovnika dolazi šest poduzetničkih projekata, a bit će još novih razvojnih projekata koje prati HBOR, rekao je Polančec. Podupro je projekt HEP-a o gradnji Hidroelektrane "Senj 2" te športsko-rekreacijskog centra "Sveto Brdo" na Velebitu koji s potporom međunarodne zajednice kane provesti općine Lovinac u Lici i Jasenice u Zadarskoj županiji.

Ocijenivši današnje razgovore o gospodarskom razvoju Ličko-senjske županije uspješnim, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milinović je rekao da Lika više ne traži od države samo novčanu potporu već danas i sama nudi i stvara uvjete za gospodarski razvoj.

Projekti poslovnih zona, primjerice, služe domaćim i stranim poduzetnicima koji su voljni ulagati u ovim područjima, uz stanovite olakšice (bez poreza i komunalnih doprinosa te s olakšicama u kupnji parcela u zonama), rekao je Milinović.

Župan Milan Jurković najavio je da već stižu ponude od domaćih i stranih ulagača koje zanima otvaranje pogona u Ličko-senjskoj županiji. To najbolje potvrđuje da je naša županija zahvalna za ulaganja koja će pospješiti njezin gospodarski razvoj, dodao je, istaknuvši da je bruto društveni proizvod s 2000 u 2001. povisila na oko 7500 dolara po stanovniku u ovoj godini.

Nakon radnog sastanka potpredsjednici Sabora i Vlade Milinović i Polančec posjetili su novu poslovnu zonu u Smiljanskom polju koju za poduzetništvo gradi grad Gospić te Smiljan gdje se uređuje Memorijalni centar "Nikole Tesle".



Pisane vijesti