Ministar Anušić najavio produbljenje suradnje s FER-om

Slika /Vijesti/2024/Veljača/27 veljača/Anusic 27.2.jpg

Konkretiziranje i produbljenje suradnje između zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) i Ministarstva obrane najavio je danas potpredsjednik Vlade i ministar Ivan Anušić prilikom predstavljanja rješenja s kojim je FER-ov tim pobijedio na natjecanju u robotici.

"Vidim prostor za suradnju MORH-a i FER-a koji je ključan za razvoj inovacije i pokretanje inicijativa u tehnologiji u Hrvatskoj te ćemo suradnju konkretizirati i produbiti“, istaknuo je Anušić nakon što mu je predstavljeno pobjedničko rješenje na međunarodnom natjecanju u robotici - MBZIRC u Abu Dhabiju.

Tim FER-a na natjecanju je pobijedio s projektom suradnje bespilotnih letjelica i besposadnih brodova u obavljanju složenih zadataka kao što su lociranje plovila uljeza, otkrivanje ilegalnog tereta te hvatanje i transport objekata u okruženju bez globalnog satelitskog navigacijskog sustava.

O mogućnosti primjene FER-ovog projekta u nadzoru morske granice

Dekan FER-a Vedran Bilas, koji je primio ministra rekao je da su razgovarali o mogućnosti primjene takvog sustava u nadzoru morske granice ili u zaštiti od krivolova te su dogovorili da će nastaviti suradnju i vrlo brzo se sastati s drugim ministarstvima zainteresirani za razvoj takve tehnologije u Hrvatskoj.

Istaknuo je da će pobjeda na natjecanju utvrditi položaj FER-a među uglednim tehničkim fakultetima u Europi i svijetu.

Voditeljica FER-ova tima Barbara Arbanas Ferreria rekla je da je to tehnologija koja se još uvijek razvija te da su protekle dvije godine testirali cijeli autonomni sustav besposadnih brodova i letjelica.

"Tehnički je to vrlo izazovno i to su sve tehnologije koje su još uvijek u razvitku. Zbog toga nije još uvijek na industrijskoj razini, ali kroz par godina razvoja mislim da bi moglo doći do te razine" , ustvrdila je.

Suradnja države sa znanstvenim institucijama prioritet ove Vlade

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić rekao je da biti prvi na svjetskoj razini u robotici po njemu nije ništa novo, jer je FER već dulje vrijeme lider u robotici u ovom dijelu Europe.

"Kad gledamo suradnju države sa znanstvenim institucijama, to je svakako prioritet i ove Vlade i budućih naraštaja, jer bez toga nema daljnjeg gospodarskog rasta i razvoja cijele države", rekao je državni tajnik.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti