Ministar Bačić u Drnišu uručio ključeve prvim stanarima nove zgrade

Slika /Vijesti/2024/Lipanj/27_lipnja/2024_06_27_image-1Drnis.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i gradonačelnik Drniša Josip Begonja uručili su danas u Drnišu ključeve prvim stanarima nove višestambene zgrade s 25 stanova, izgrađene zahvaljujući programu međuresorne suradnje države i lokalne samouprave, a ministar je tom prilikom najavio kako će uskoro biti predstavljen Nacionalni plan stambene politike, kojim će se mladim ljudima omogućiti da kroz povoljne modele riješe svoje stambeno pitanje.

„Ovdje nije kraj izgradnje novih višestambenih zgrada u Drnišu jer iza nas se nalazi lokacija na kojoj će se izgraditi još jedna ovakva zgrada, čime ćemo pomoći našim sugrađanima da riješe svoje stambeno pitanje“,  rekao je Bačić prilikom primopredaje.
 
Korisnici stanova bit će obitelji koje udovoljavaju kriterijima Zakona o stambenom zbrinjavanju, poput obitelji s više maloljetnih članova, stručni i obrazovni kadrovi, te obitelji s posebnim statusima, poput hrvatskih branitelja, invalida i ostalih ugroženih skupina, a izgradnja zgrade financirana je sredstvima državnog proračuna.
 
Program međuresorne suradnje s jedinicama lokalne samouprave ima za cilj uključiti jedinice lokalne samouprave u pripremu, organizaciju i provedbu Programa, u svrhu povećanja raspoloživog stambenog fonda i stambenog zbrinjavanja obitelji u potrebi. Jedinice lokalne samouprave daju građevinsko zemljište, opremljeno osnovnom komunalnom infrastrukturom i oslobođeno plaćanja komunalnog doprinosa pri izdavanju građevinske dozvole.
 
Uskoro predstavljanje Nacionalnog plana stambene politike
 
„S jedinicama lokalne samouprave nastavit ćemo graditi nove višestambene zgrade. Prije svega, u kontaktu smo s velikim gradovima gdje je najveća potražnja za stanovima, ali i s manjim gradovima poput Drniša, gdje ćemo nastaviti graditi prema nekom od modela poput POS gradnje ili ovakvih modela međuresorne suradnje“, poručio je ministar Bačić.
 
Najavio je i skoro predstavljanje Nacionalnog plana stambene politike kako bi se mladim ljudima omogućilo da kroz povoljne modele riješe svoje stambeno pitanje.
 
Upozorio je na visoke cijene najma, navodeći kako je, prema podacima HEP-a u Hrvatskoj trenutno oko 400 tisuća praznih stanova, stoga će Nacionalnim planom stambene politike nastojati te stanove staviti na tržište kako bi cijena najma počela padati.
 
Izvor: HINA/Vlada
 

Pisane vijesti