Ministar Banožić na obilježavanju 29. obljetnice sjećanja na stradanja Bogdanovaca

“Neka nas imena i žrtve poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i stanovnika Bogdanovaca uvijek podsjećaju kako je današnja sloboda skupo plaćena”, poručio je Banožić.

Ministar obrane Mario Banožić kao izaslanik predsjednika Vlade sudjelovao je na obilježavanju 29. obljetnice sjećanja na teška stradanja civila i branitelja Bogdanovaca.

Uz ministra Banožića, obilježavanju sjećanja na žrtve Bogdanovaca nazočili su izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, posebni savjetnik Predsjednika RH za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Josip Šarić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet, izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova načelnik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular, izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH ujedno načelnik Obavještajne uprave GS OS RH brigadni general Željko Živanović, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun.

Obilježavanje sjećanja na žrtve Bogdanovaca započelo je svetom misom zadušnicom za sve poginule, ubijene i nestale mještane Bogdanovaca u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića, nakon čega su na Trgu dr. Franje Tuđmana položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju poginulim, ubijenim i nestalim mještanima Bogdanovaca. Također, upriličen je i posjet Spomen domu Bogdanovci.

Bili su spremni žrtvovati svoje živote

Banožić se osvrnuo na noviju povijest istaknuvši kako hrvatski narod posebno pamti one slavne događaje i pobjede koji su bili presudni za konačno oslobođenje naše Domovine, kao i na dane tuge, jer niti jedna pobjeda u ratu nije moguća bez svih onih ljudi, pa tako i mještana Bogdanovaca, koji su bili spremni žrtvovati svoje živote za konačnu pobjedu.

“Neka nas imena i žrtve poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i stanovnika Bogdanovaca uvijek podsjećaju kako je današnja sloboda skupo plaćena“, rekao je ministar, naglasivši da je uvjeren da je mnogima teško s obzirom na činjenicu kako za ove strašne zločine u Bogdanovcima još uvijek nitko nije odgovarao, ali kako svi zajedno moramo vjerovati u demokratske i neovisne državne institucije.

Također, naglasio je, da Vlada poduzima sve mjere kako bi pronašla zadnju nestalu osobu i u tome nikada neće posustati.

“Da bi se to postiglo, potrebna je dobra suradnja i otvoren dijalog s drugom stranom. Nećemo stati i u tome se nećemo umoriti”, poručio je ministar Banožić.

Izaslanik Predsjednika RH ujedno posebni savjetnik Predsjednika RH za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković podsjetio je na 89 poginulih mještana Bogdanovaca i 40 branitelja iz svih dijelova Hrvatske. “Ovo mjesto o čijoj se hrabrosti danas možda i premalo govori, postalo je početkom Domovinskog rata simbol otpora neprijatelja”, rekao je Mareković poručivši kako žrtva mještana i mjesto Bogdanovci nisu bili pad i poraz nego oaza i svjetionik, jedan od stupova Grada Vukovara i istoka Republike Hrvatske koji se ne smiju zaboraviti.

Dužni smo čuvati uspomenu na poginule i ubijene hrvatske branitelje

Podsjetivši na 1991. godinu i žrtvu mještana Bogdanovaca koji se okupili sa željom da pomognu obrani Republike Hrvatske, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Josip Šarić, istaknuo je kako smo upravo zbog njih dužni graditi i stvarati bolju Hrvatsku. “Zbog najvećih ljudi, hrabrih sinova Hrvatske, dužni smo čuvati uspomenu na poginule i ubijene hrvatske branitelje te prenositi sjećanja i na mlađe generacije”, poručio je zastupnik Šarić.

Načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun zahvalio je mještanima Bogdanovaca koji su se uključili u obranu Domovine, a posebno svim poginulima i nestalima: “Njima dugujemo puno toga pa i priliku da se okupimo ovdje pod hrvatskim stijegom i podsjetimo na njihovu žrtvu. Tugu koju osjećaju njihovi roditelji, braće i sestre, niti jedno proljeće neće odnijeti, ali im poručujemo kako njihova žrtva nije uzaludna”, kazao je.

Izvor: MORH/Vlada

Pisane vijesti