Ministar Bauk: Ukupan broj birača za EU izbore je 3.740.951

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_bauk_ukupan_broj_biraca_za_eu_izbore_je_3_740_951.jpg

Ministar uprave Arsen Bauk predstavio je danas, u Banskim dvorima, na konferenciji za medije popis birača za izbore za Europski parlament.

Ministar Bauk izvijestio je da je 3. travnja istekao zakonski rok za pregled, ispravke, privremene upise, prethodne registracije i sve ostalo na što građani imaju pravo nakon raspisivanja izbora. Sukladno zakonskim obvezama, danas se objavljuje broj birača za izbore za Europski parlament, koji će se održati 14. travnja ove godine.

„Prema novom Zakonu o registru birača, popis birača je dio registra koji se sastavlja za svake izbore. U njemu su hrvatski državljani s prebivalištem u RH, koji imaju važeće osobne iskaznice, i hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su se aktivno registrirali“, kazao je ministar. Broj birača s prebivalištem u RH je 3.738.708, broj onih birača bez prebivališta u RH, a koji su se aktivno registrirali, je 2.243, što znači da je ukupan broj birača u popisu birača 3.740.951.

Ministar Bauk predstavio je i usporedne podatke u odnosu na lanjski referendum za ulazak u Europsku uniju, što su bili zadnji „izbori“ na nacionalnoj razini. „Razlika za birače s prebivalištem u Republici Hrvatskoj je 353.429, i razlika birača zajedno s inozemstvom je 763.814“. Napomenuo je da na dan izbora broj birača može biti povećan za one birače koji svoje biračko pravo ostvaruju potvrdom za glasanje, odnosno za osobe koje nisu imale važeću osobnu iskaznicu, a hrvatski su državljani stariji od 18 godina, i osobe koje se nisu aktivno registrirale. Ministar Bauk naglasio je da je ovaj popis puno vjerodostojniji i točniji od onoga za referendum za ulazak u Europsku uniju.

Ministar uprave rekao je kako ne očekuje velike promjene u ovim podacima do predstojećih lokalnih izbora, jer se radi o samo nekoliko tjedana razlike u održavanju. „Vlada će na sljedećoj sjednici raspisati lokalne izbore, koji se održavaju 19. svibnja, a rok za ispravak u popisu birača je 9. svibnja“, zaključio je ministar Bauk.

> više o popisu birača



Pisane vijesti