Ministar branitelja Matić: Prava branitelja neće se smanjivati

Slika /Vijesti/2014/Listopad/23 listopada/0034_presica_ministar_matic.jpg

Ministar Matić je stalno otvoren za dijalog, ali ne na ulici i ne na televizijskim emisijama. „Dijalog je u mom uredu ili dvorani za sastanke, uvijek su dobrodošli, svatko tko ima konstruktivan prijedlog, dobrodošao je, međutim, ponavljam, teško je razgovarati s onim tko ne želi razgovarati."

Ministar branitelja Predrag Matić, danas je, nakon sjednice Vlade, razgovarao s novinarima. Istaknuo je da nastavlja raditi svoj posao za koji ga plaćaju porezni obveznici, a to je brinuti o pola milijuna hrvatskih branitelja, ne samo o prosvjednicima. Rekao je da se bori za proračunska sredstva kako bi ministarstvo funkcioniralo i sljedeće godine i uredno ispunjavalo sve obaveze iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihove obitelji te da mu to nitko ne smije i ne može braniti.

Odbio je primjedbe prosvjednika o izjednačavanju žrtve i agresora, navodeći da se ovdje brkaju dva zakona, onaj o braniteljima i zakon o civilnim žrtvama čiji niti prvi nacrt još nije napravljen, no u čijoj će preambuli stajati da svi oni koji su na bilo koji način sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku ne podliježu odredbama toga zakona.  Što se tiče optužbi za smanjivanje prava branitelja, naglasio je da mirovine nisu dirane svima onima čija je mirovina ispod pet tisuća kuna, da nisu umanjivane niti stopostotnim invalidima I. i II. skupine, kao ni djeci poginulih hrvatskih branitelja.

Na novinarski upit stoji li iza prosvjeda HDZ-ova politička opcija, ministar Matić je rekao: „Gledajte, vama je svima to puno puta jasnije i ne treba vam puno objašnjavati. Podsjetio je kako je već na početku svog mandata rekao da su svi branitelji dobrodošli partneri, ali kako neće voditi politiku Ministarstva. „Nakon ovoga, neki od njih više nisu ni dobrodošli partneri, a politiku neće voditi. Politika se vodi na izborima“. Ministar je kazao da je dobio veliki broj poruka potpore. „Međutim, to je ova tiha većina, koja se ne želi suprotstavljati jednoj militantnoj skupini. To mogu reći, jer su mirni prosvjed, a napali su dužnosnika Republike Hrvatske i, između ostalog, razbili prozor. Da je tamo netko bio u blizini, mogao je grdno stradati jer se staklo raspršilo po cijeloj prostoriji“.

Ponovio je kako će i dalje obavljati svoj posao i kako će ga raditi prema svim hrvatskim braniteljima. Istaknuo je da je i premijer je ponovio da  nema smanjivanja braniteljskih prava, ali su se prosvjednici na to oglušili. Dodao je kako smatra da su prosvjedi politički motivirani, jer su za dva mjeseca predsjednički, a za godinu dana parlamentarni izbori. „Netko je nestrpljiv i ne može dočekati promjenu vlasti. Međutim, vlast se ne mijenja niti na ulici, niti nasilno“, kazao je ministar. 

Upitan misli li da je ovaj prosvjed uvod u prosvjede na obilježavanju dana pada Vukovara, ministar Marić kazao je kako ne zna što će se dogoditi u Vukovaru. „Grad Vukovar je organizator svega pa prema tome preuzima svu odgovornost za sve ono dobro i časno što će se dogoditi, ali isto tako za sve ono nečasno što smo vidjeli prošle godine, kada je državni vrh zaustavljen u časnom pokušaju da oda priznanje žrtvama Vukovara. Ono što nas je još više osramotilo tamo su nasilno zadržani predstavnici diplomatskog zbora koji nisu očekivali da se u zemlji članici euroatlantskih integracija to događa na takvom svetom mjestu, na takvoj svetinji kao što je Vukovar.

Ministar Matić ponovio je da stoji za svog pomoćnika Bojana Glavaševića. „Ministarstvo branitelja je tim koji radi tri godine. Kad sam došao na čelo ministarstva, nisam smijenio nikoga, želio sam pokazati da će Ministarstvo branitelja funkcionirati izvanstranački, nadstranački. Uvijek sam volio reći da vojsku, policiju, tajne službe i branitelje treba depolitizirati, čak sam i predsjedniku HDZ-a Karamarku rekao, neka  kaže da to nije istina, u nekoliko navrata sam ga tražio telefonski, ponudio sam mu da na mjesto glavnog savjetnika upražnjeno u Ministarstvu branitelja postavi i predloži koga god hoće, ta bi osoba po svojim  funkcijama bila gotovo jača od zamjenika ministra, bila bi uvijek sa mnom kao desna ruka, i vidjelo bi se da ja nemam figu u džepu i da se želim prema svim hrvatskim braniteljima jednako ponašati i da tako treba činiti svaka buduća garnitura. Branitelji su bogatstvo cijele Hrvatske i nisu zaslužili da se njima manipulira jer  vidite tamo su pred ministarstvom stopostotni invalidi, najteži invalidi najkrhkijeg zdravlja gurnuti u ovim vremenskim uvjetima da pokušaju izboriti ciljeve koji se ostvaruju zaokruživanjem listića na izborima.“

Ministar Matić je rekao da je stalno otvoren za dijalog, ali ne na ulici i ne na televizijskim emisijama. „Dijalog je u mom uredu ili dvorani za sastanke, uvijek su dobrodošli, svatko tko ima konstruktivan prijedlog, dobrodošao je, međutim, ponavljam, teško je razgovarati s onim tko ne želi razgovarati". Kao najbanalniji primjer, ministar je naveo da je ova Vlada prva uvela samostalno Ministarstvo branitelja, koje bi se po njima moralo zvati Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao da u Hrvatskoj postoje još neki branitelji pa ih moramo razdvajati.  Podsjetio je da je  još do prije tri godine Ministarstvo branitelja imalo samo upravu u jednom ministarstvu, zajedno sa socijalom i penzionerima i to im je tada bilo super. „Eto, oni se otkrivaju na najbanalnijim stvarima“, zaključio je ministar branitelja Predrag Matić.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Branitelji