Ministar Ćorić: Što više europskog novca usmjeriti prema gospodarstvu i privatnom sektoru

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je danas da će se iz paketa europskih potpora od 22 milijarde eura, koliko će Hrvatskoj biti na raspolaganju sljedećih nekoliko godina, nastojati što više sredstava usmjeriti prema gospodarstvu i privatnom sektoru.

Ćorić je u petak sudjelovao na panel raspravi o prilikama za nove impulse u gospodarstvu, na 23. znanstveno-stručnoj konferenciji Hrvatsko novčano tržište.

Kazao je da je od predstavnika realnog sektora čuo u kojem smjeru vide oporavak Hrvatske.

"Svi dijelimo određeni optimizam o onome što dolazi. Pitanje preraspodjele europskih sredstava iz EU omotnica, operativnog programa za 2021. - 2027., kao i iz programa oporavka i otpornosti, bit će ključno pitanje. Namjera Ministarstva gospodarstva i Vlade je da se što veći dio tih sredstava usmjeri u gospodarstvo", rekao je Ćorić.

Dodao je kako se radi dugoročno održivog rasta i ključnih makroekonomskih pokazatelja, treba orijentirati na povećanje konkurentnosti domaćeg gospodarstva, produktivnost u nizu industrija, digitalizaciju gospodarstva, te općenito na sve ono što će doprinijeti poboljšanju vanjskotrgovinske bilance, smanjenju deficita u bilanci roba i rastu BDP-a.

"To je ideja, svi smo na istom tragu i veseli činjenica da svi promatramo taj proces kao onaj u kojemu moramo svi dati svoj obol. I predstavnici bankarskog sektora, koji su bili na panelu, vide svoj ulogu u tom procesu. To je posao koji može završiti jako dobro, budemo li svi na istoj strani", rekao je Ćorić.

Prioritet je očuvati radna mjesta

Na novinarsko pitanje koliko će od ukupno 22 milijarde eura europskog novca biti na raspolaganju privatnom sektoru, Ćorić je rekao da to još nije definirano, jer da ni jedna od dviju omotnica nisu do kraja definirane na europskoj razini.

"Odgovor na to ćemo sigurno pričekati određeni broj mjeseci. Planovi oporavka moraju se dostaviti službeno Europskoj komisiji do travnja iduće godine, a na temelju njih ide najveći dio sredstava.

Važno je da već sada iz perspektive Hrvatske idemo za tim da što više sredstava usmjerimo prema privatnom sektoru. To nema alternativu, moramo biti što snažniji kako bismo se vratili na razinu pretkriznog razdoblja", rekao je Ćorić.

Odgovarajući na još nekoliko novinarskih pitanja, ministar je rekao i da javni dug neće eksplodirati te da je odrađen sjajan posao po pitanju namirenja likvidnosti i da su potrebe države namirene za 2020. godinu.

"Što se tiče naših programa, očuvanja radnih mjesta i osiguranja likvidnosti za gospodarstvo, i jedna i druga linija će financijski biti namirene, dijelom iz EU sredstava, što ne ulazi u novu perspektivu, a dijelom iz proračuna i ne mislim da će tu doći do značajnijih problema. Ovisno o okolnostima krize, radna mjesta trebaju biti očuvana i to je prvi prioritet, kao i životni standard radnika. Što se tiče likvidnosti poduzeća, poduzete su dodatne mjere. Ne vidim mjesta značajnijim problemima, nego prije svega optimizmu," zaključio je Ćorić. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Ekonomija | Tomislav Ćorić