​Ministar Dobrović: Plan gospodarenja otpadom donijet ćemo vrlo brzo

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović izjavio je nakon sjednice Vlade da će Plan gospodarenja otpadom najvjerojatnije biti na dnevnom redu iduće sjednice.

O Planu se na današnjoj sjednici nije raspravljalo  iz formalnih razloga, zbog potrebe da se jedan mali dio doradi, kazao je ministar Dobrović koji smatra važnim što oko Plana nema prijepora.  Dodao je da formalno ne donošenje  Plana krajem 2016. ne znači ništa posebno te da to neće prouzročiti nikakvu štetu za Republiku Hrvatsku. Plan će se donijeti početkom 2017., najavio je ministar te istaknuo važnost  činjenice da smo ozbiljno krenuli putem provedbe svega što je u Planu zacrtano, a to su akcijski planovi koji jačaju sadržaje u smislu recikliranja i ponovne upotrebe.

Na novinarski upit o procjeni financijskih učinaka uredbe kojom je izmijenjen Zakon o obnovljivim izvorima energije, ministar Dobrović  je kazao: „Radi se o tablici u kojoj još treba projicirati, to će se napraviti i dopuniti i onda ćemo imati procjenu fiskalnog učinka.“

Novinare je zanimalo kada će se odlučivati o  naknadama za obnovljive izvore energije koje će utjecati na račune građana.  „Za puno rješavanje pitanja obnovljivih izvora energije, svakako će se morati uključiti dio koji se odnosi na naknadu; to ćemo učiniti u tjednima koji dolaze  i u prvom kvartalu 2017 ćemo imati zaokruženo i trajno rješenje problema“, odgovorio je ministar Dobrović, te kazao da se do tada „energija otkupljena od proizvođača obnovljivih izvora energije prodaje po reguliranoj cijeni. Naš operater ne mora ići na tržište, jer bi u tom slučaju razliku morao iz nečega namiriti, a to bi vjerojatno bilo iz naknade“.

Na novinarski upit ima li dovoljno novca za isplatu svih ugovorenih poticaja u prvome kvartalu, ministar je kazao: „Ovime je pokriven jedan dio, a za punu pokrivenost svakako  ćemo morati imati još jedno do dva rješenja. O tome se sada intenzivno razgovara,  međutim glavnina problema u pogledu ove financijske neravnoteže, nastupit će u drugom dijelu 2017. godine, tako da ćemo imati vremena donijeti rješenje u nekoliko mjeseci iduće godine“, zaključio je ministar Dobrović.
 

Pisane vijesti | Slaven Dobrović