Ministar Goran Marić: Država darovala tri zemljišta Gradu Đakovu

Tijekom posjeta Đakovu i Đakovštini ministar državne imovine Goran Marić danas je sa đakovačkim gradonačelnikom Marinom Mandarićem potpisao ugovor o darovanju tri zemljišta u državnom vlasništvu Gradu Đakovu, ukupne površine 18.000 četvornih metara.

Dva su zemljišta u prigradskim naseljima, a jedno u gradu.

Ministar Marić je rekao kako je "imovina veleposlanica života" i da njezino aktiviranje znači život.

"Prije, u 25 godina, nijedna nekretnina u vlasništvu države nije prešla u vlasništvo jedinica lokalne samouprave. Mi smo to izmijenili. Cijela aktivnost Ministarstva državne imovine temelji se na tome da se aktivira državna, zapuštena imovina te da služi ljudima koji žive uz nju", rekao je Marić.

Gradonačelnik je izvijestio da je s ministrom Marićem razgovarao o petnaestak predmeta iz resora Ministarstva državne imovine, među kojima je i pitanje Časničkog doma. Podsjetio je da je Gradu Đakovu država nedavno darovala i zgradu Mimozu

Država darovala selo Krndiju punitovačkoj općini

Ministar Marić u Đakovštini je posjetio Krndiju, do jučer jedino selo u vlasništvu Republike Hrvatske, gdje je s načelnicom punitovačke općine Jasnom Matković, u nazočnosti osječko-baranjskog župana Ivana Anušića i 50-ak mještana, potpisao ugovor o darovanju tog sela, to jest zemljišta i kuća u selu punitovačkoj općini i mještanima Krndije.

"Dosad sam potpisao više od 1100 odluka o darivanju državne imovine, a ovo mi je jedna od najdražih. Bilo je vrijeme otimanja, što Krndija itekako dobro zna, no doživjeli smo vrijeme darivanja. Sada će žitelji ovoga sela živjeti u svojim kućama, na svome zemljištu, da se steknu uvjeti za ostanak ovdje, ali i dolazak,  jer ostalo je još zemljišta za stambenu izgradnju", rekao je ministar Marić.

Općina je na sebe preuzela stambeno zbrinjavanje i demografsku obnovu Krndije.

Dvije zgrade u Zagrebu darovane Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji 

U nastavku posjeta Đakovštini ministar Marić u Nadbiskupskom domu u Đakovu sastao se s đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem, s kojim je potpisao ugovor o darivanju dviju zgrada u Zagrebu toj nadbiskupiji.

"Nismo još sigurni koje će biti njihove namjene, no razmišljamo da one djeluju u dobrotvorne ili odgojne svrhe", rekao je nadbiskup Hranić. Zahvalio je Ministarstvu državne imovine i državi na, kako je rekao, prepoznavanju potreba te nadbiskupije.

"Savjet za Slavoniju rezultat je odnosa Vlade prema Slavoniji, prema dijelu Republike Hrvatske koji je nekad bio odredište za dolazak. Misija ovoga Ministarstva i Vlade je aktivirati zapuštenu državnu imovinu u svakom dijelu Hrvatske", poručio je ministar Marić.

Izvor: Hina / Vlada RH

Pisane vijesti | Goran Marić