Ministar Habijan potpisao ugovore o dodjeli sredstava za besplatnu pravnu pomoć

Slika /Vijesti/2024/Lipanj/25_lipnja/DSC_0502.jpg

U Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije danas su potpisani ugovori za dodjelu sredstava za besplatnu pravnu pomoć u 2024. godini.

"Vaš doprinos je neprocjenjiv, jer kroz svoje aktivnosti možete bolje identificirati sustavne probleme i potaknuti na promjene kako bismo osvijestili izazove s kojima se građani susreću i donosili bolje odluke koje se tiču građana kojima je naša pomoć potrebna. Hvala vam što ste dio ovoga i što svojim radom doprinosite socijalnoj pravdi i boljem društvu", poručio je ministar Damir Habijan pružateljima primarne pravne pomoći.
 
Donošenjem prvog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći 2013. omogućeno je socijalno i ekonomski ugroženoj kategoriji građana osiguranje stručne pravne pomoći u svrhu djelotvornog ostvarenja pravne zaštite te pristupa sudu i drugim javnopravnim tijelima pod jednakim uvjetima.
 
Od tada se kontinuirano nastoje pronaći nova sredstva kako bi se nastavilo s jačanjem kapaciteta pružatelja primarne pravne pomoći i povećanjem teritorijalne dostupnosti primarne pravne pomoći.
 
Dodijeljeno je ukupno preko 711.000 eura za 23 projekta pružatelja primarne pravne pomoći od čega je 20 projekata ovlaštenih udruga i tri projekta pravnih klinika.
 
U ministarstvu ističu i da je financiranje pružatelja besplatne pravne pomoći na jednogodišnjoj razini povećano na trogodišnje financiranje, a ugovor se s pružateljima i dalje sklapa na godišnjoj razini, nakon provjere godišnjih izvješća.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti