Ministar Horvat u Krapini uručio 104 stipendije za strukovna zanimanja

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat uručio je u srijedu u Srednjoj školi u Krapini 104 stipendije učenicima koji se školuju za strukovna zanimanja te devet ugovora mentorima stipendista, ističući kako je ove školske godine u Hrvatskoj gotovo tisuću više upisanih za strukovna zanimanja.

Ministar Horvat je istaknuo kako je učinjen "veliki iskorak po broju dodijeljenih stipendija u cijeloj Hrvatskoj, ali i iskorak i u iznosima tih stipendija".  U školskoj godini 2014./2015. bila je dodijeljena 291 stipendija u iznosu od 1,7 milijuna kuna, a u školskoj godini 2018./2019. 2968 stipendija i 26,7 milijuna kuna.

Horvat je dodao da su se prije tri i pol godine stipendije financirale isključivo iz državnog proračuna, a danas je stanje bitno drugačije - 85 posto se osigurava iz EU fonodava.  Pripremljeno je više od 4200 ugovora i više od 75 milijuna kuna.

"U ovoj školskoj godini imamo gotovo tisuću više upisane djece, a 4200 stipendijskih ugovora povećano je gotovo 100 posto u odnosu na prošlu godinu. To znači lakši proces u sustavu srednjega strukovnog obrazovanja za 4200 učenika i njihovih roditelja", istaknuo je Horvat.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec poručio je mladim stipendistima da sve što nauče nose cijeli život, a ono što nauče važno je za sve nas jer svi zajedno nećemo moći živjeti bez struke.

Stipendije su dio programa "Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja FAZA ll".

Uručena su 104 ugovora o stipendiranju za zanimanja automehatroničara, autolakirera, bravara, elektroinstalatera i elektromehaničara.

U sklopu projekta "Naukovanje u obrtničkim zanimanjima" osigurano 35 milijuna kuna

Na svečanosti je uručeno i devet ugovora za naukovanje u obrtničkim zanimanjima, namijenjenih poduzetnicima i mentorima stipendista.

Naime, učenici sada upisuju srednju strukovnu školu po jedinstvenome modelu obrazovanja, što znači da imaju veći broj sati prakse izvan škole, kod poslodavaca obrtnika.

Istim tim poslodavcima, mentorima učenika, u sklopu projekta "Naukovanje u obrtničkim zanimanjima" osigurano je ove godine 35 milijuna kuna, rečeno je na svečanosti.

"Sinergijski efekt stipendija plus povrat velikog dijela naknade koji poduzetnici mogu dati učeniku dovodi nas do situacije da već u ovoj školskoj godini učenik u sustavu strukovnog obrazovanja može dobiti naknadu u visini definirane minimalne plaće", rekao je ministar Horvat u Krapini.

Učenicima Srednje škole u Krapini uručene su 104 stipendije, a na području Krapinsko-zagorske županije 275 stipendija u iznosu od gotovo pet milijuna kuna te 34 potpore poduzetnicima i obrtnicima koji izvode naukovanje u ukupnom iznosu većem od dva milijuna kuna. 

Izvor: Hina /Vlada

Pisane vijesti | Darko Horvat