Ministar Linić: Cilj je osigurati radna mjesta i nastavak rada trgovačkih društava

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_linic_cilj_je_osigurati_radna_mjesta_i_nastavak_rada_trgovackih_drustava.jpg

Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala o Nacrtu konačnog prijedloga zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je da se radi o odličnom medicinskom zakonu kojim će se omogućiti liječenje neplodnosti sukladno najsuvremenijim europskim zakonima i europskoj medicini. Zakon je rađen po načelima izbora, zdravlja djeteta i žene, pravednosti, načelu dostupnosti i participacije, kazao je ministar Ostojić. Vjerujemo da je ovaj zakon duboko human, progresivan i da širi prostor šansi, dodao je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Predstavljajući Prijedlog zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, ministar financija Slavko Linić naglasio je da je cilj zakona osigurati radna mjesta i nastavak rada trgovačkih društava. Zakon o financijskom poslovanju predviđa rok plaćanja od 60 dana za poduzetnike, a za državu 30. Osim skraćivanja rokova plaćanja, zakon uvodi i stečajnu nagodbu u trajanju od 120 dana. Pred nama je bio zadatak kako riješiti ogromnu nelikvidnost i insolventnost, kazao je ministar Linić.

Saboru je upućen i Prijedlog ovršnog zakona. Odustali smo od koncepcije javnih ovršitelja jer bi poskupjeli cijeli proces ovrhe za nekoliko stotina milijuna kuna, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Novim Ovršnim zakonom želimo efikasnije naplaćivati potraživanja i Fina se tu pokazala kao uspješna, dodao je. Osnovno načelo je da se svi dugovi moraju platiti. Smatramo da je, ne samo sada u gospodarskoj krizi nego i inače, potrebno osigurati zaštitu ne samo dostojanstva nego i prava, naglasio je ministar pravosuđa, što obuhvaća prijedlog ovog zakona.

Između ostalog, raspravljalo se i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu. Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović objasnio je da je Zakon o sportu stupio na snagu 2006. godine, ali je njegov osnovni problem što se u dobrom dijelu nije provodio. Ovim zakonom napokon ističemo da je sport djelatnost od posebnog državnog interesa, kazao je ministar Jovanovići te najavio uvođenje sportske inspekcije. Smatra da bi se ovom inspekcijom spriječila mogućnost daljnjeg stvaranja sukoba interesa i drugih problema. Menadžeri mogu raditi svoj posao, ali ne mogu sjediti u upravama sportskih saveza i udruga, rekao je ministar. U šest mjeseci izmijenili smo šest ključnih zakona iz MZOS-a čime smo postavili temelje boljeg razvoja znanosti, obrazovanja i sporta, naglasio je ministar Jovanović, obrazlažući ovaj Prijedlog zakona.



Pisane vijesti