Ministar Marić: Osigurane gotovo kompletne potrebe za financiranjem u 2020. godini

Slika /Vijesti/2020/07 Srpanj/30 srpnja/EdhhnesWkAA1CLG.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je danas da su od ukupnih potreba za financiranjem u 2020. godini od 63,4 milijardi kuna do ljetne stanke osigurane gotovo kompletne potrebe.

„Iako je račun financiranja od 63,4 milijarde kuna zvučao kao zaista veliki i bilo polemike na koji način i kako osigurati ta sredstva, do ljetne stanke osigurane su gotovo kompletne potrebe za financiranjem“, kazao je ministar Marić u saborskoj raspravi o potvrdi triju ugovora o zajmovima s međunarodnim financijskim institucijama.
 
Podsjetio kako je za ovu godinu bio po prvi puta planiran suficit proračuna opće države za 1,5 milijarde kuna, međutim da je druga perspektiva nastupila pojavom epidemije koronavirusa kada je došlo do pada prihoda i povećanih rashoda za zdravstvo i potporu gospodarstvu zbog čega se država morala zadužiti na domaćem i inozemnom tržištu.
 
„Od planiranog suficita idemo u planirani deficit od gotovo 25 milijardi kuna što je utjecalo na ukupni račun financiranja koji iznosi 63,4 milijardi kuna za 2020. godinu”, rekao je ministar financija.
 
Također, najavio je da će krajem kolovoza i početkom rujna revidirati makroekonomske projekcije.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti