Ministar Matić: Objavom registra neće biti narušena sigurnost pojedinaca

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_matic_objavom_registra_nece_biti_narusena_sigurnost_pojedinaca.jpg

Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona. Ministar financija Slavko Linić pojasnio je da se Opći porezni zakon mijenja zbog usklađivanja s novim propisima i zakonima o trošarinama te se vrlo jasno definira gotovinski račun. Najavio je prestanak rada financijske policije, a njezine pojedine ovlasti preuzet će Porezna uprava. Istaknuo i značajne promjene za obveznike PDV-a koji od sada sve prijave podnose u elektroničkoj verziji. „To je daleko lakša procedura za poduzetnika, ali i za Poreznu upravu“, kazao je ministar. Ovim izmjenama i dopunama ukida se odgoda plaćanja ukoliko kreće postupak upravnog spora te dolazi do sukoba između poreznog obveznika i porezne uprave. „Smatramo da ova poboljšanja reguliraju jasniji odnos između poreznih obveznika i Porezne uprave“, zaključio je ministar Linić.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Ministar branitelja Predrag Matić pojasnio je da se ovim izmjenama i dopunama nastoje popraviti slabosti postojećeg Zakona, dodavši da neće biti potrebno izdvajanje novih materijalnih prava.“Vodili smo se trenutnom gospodarskom situacijom u zemlji“, kazao je. Posebno je istaknuo da se ne umanjuju i ne ukidaju braniteljska prava te da je u izradi zakona aktivno sudjelovala braniteljska populacija. Navodeći neke izmjene, ministar je naglasio proglašavanje ništavnim rješenja o novčanim pravima osoba koje nisu tijekom Domovinskog rata bili pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske te javnu dostupnost popisa hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata iz Registra hrvatskih branitelja. „Objavnom registra neće biti narušena sigurnost pojedinaca niti ugroženi nacionalni interesi“, kazao je ministar Matić dodavši da će time Vlada ispuniti jedno od svojih predizbornih obećanja na radost i ponos poštenih i časnih hrvatskih branitelja. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović čestitao je ministru na temeljitim pripremama zakona. „Svaka čast“, kazao je. Naglasio je da se objavom registra nikoga ne izlaže i ne ugrožava, dodavši da se čuvaju svi osjetljivi podaci. „To javnost ima pravo znati i nikada nismo vidjeli problema u tome. Sad više ne vjerujem da će to itko napadati i kritizirati“, rekao je predsjednik Vlade.

Između ostalog, Saboru je upućen i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunu, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju koji je usklađen s Europskom unijom, a donesena je i Uredbe o mjerilima razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme te Uredba o snimanju iz zraka.



Pisane vijesti