Ministar Mrsić na GSV-u: Hrvatskoj potreban konsenzus da trošimo zarađeno

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_mrsic_na_gsv_u_hrvatskoj_potreban_konsenzus_da_trosimo_zaradeno.jpg

Danas je u Banskim dvorima održana 182. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o Prijedlogu Državnog proračuna za 2013., s projekcijama za 2014 i 2015. godinu. U izjavi novinarima, predstavnik sindikata i predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Krešimir Sever ocijenio je raspravu o proračunu uspješnom, dodavši da je sindikatima Prijedlog proračuna depresivan i očito je da nas čeka još jedna depresivna godina. „Očito se nastavlja s istim pravcem kretanja kojim se kretalo i u 2012. godini te se tako nastavlja i dalje“, kazao je Sever.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić pojasnio je da je proračun u velikoj mjeri zadan jer je Hrvatska visoko zadužena te na naplatu dolaze kamate od 10 milijardi kuna. „U Hrvatskoj se godinama dešavalo zaduženje bez razvoja i sad je došlo na naplatu“, kazao je. Ministar drži da je proračun optimističan i realan jer će omogućiti sređivanje državnih financija i kontrolu rashoda. Naglasio je da je Hrvatskoj potreban državni konsenzus o tome da trošimo zarađeno i da razvoj baziramo na investicijama.

Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić kazao je da proračun nije ni socijalni ni razvojni te da ostajemo na „statusu quo“. Naglasio je da je situacija u Hrvatskoj ozbiljna te da je potrebno zajedničkim snagama naći način kako da iduću godinu iskoristimo i postavimo osnove za novi razvoj Hrvatske. Govoreći o Zakonu o PDV-u pohvalio je Vladu zbog smanjenja poreza u turizmu na deset posto. „Smatramo da će to biti dodatni poticaj za investicije u turizam, ali i za konkurentsku poziciju naše turističke usluge i proizvoda“, zaključio je Majetić.

Raspravljalo se i o Nacrtu prijedloga Zakona o poštanskim uslugama. Krešimir Sever je kazao da je će Vlada postupiti u skladu sa svojim ovlastima, a da pri tome ne odstupi i od pravila koja propisuje Europska unija. Ministar Mirando Mrsić je rekao da socijalni partneri sve primjedbe na taj zakon mogu dostaviti Vladi, naglasivši da je zakon usklađen sa svim direktivama Europske unije i da vjerojatno ide u proceduru sljedeći tjedan. Davor Majetić je istaknuo pitanje tržišne utakmice i strategije zakonodavca i Vlade. „Hrvatska udruga poslodavaca želi da se poštuju uvjeti i direktive EU, ali i da se osigura tržišna utakmica svim poslodavcima na tržištu bez obzira tko je vlasnik tih poslodavaca“, rekao je.

Na sjednici je dogovoreno i da se Hrvatska odazove 9. Europskom regionalnom sastanku Međunarodne organizacije rada koji se održava od 8. do 11. travnja 2013. godine u Oslu na kojem će uz predstavnike Vlade sudjelovati jedan predstavnik i još jedan savjetnik sindikata i Hrvatske udruge poslodavaca.



Pisane vijesti