Ministar Mrsić: Okrećemo novu stranicu u radu GSV-a

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_mrsic_okrecemo_novu_stranicu_u_radu_gsv_a.jpg

Danas je u Banskim dvorima potpisan Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća.

U izjavi novinarima nakon potpisivanja Sporazuma, ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić kazao je da je Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća potpisan na temelju Zakona o reprezentativnosti koji je omogućio sudjelovanje u GSV-u četirima sindikalnim središnjicama i jednoj udruzi poslodavaca, dodavši da će se prva sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća održati u drugoj polovici sedmog mjeseca. „Sporazum regulira rad Gospodarsko-socijalnog vijeća te se njime promovira socijalni dijalog u Republici Hrvatskoj“, kazao je, dodavši da Vlada cijelo vrijeme govori o važnosti socijalnog dijaloga. Ministar Mirić ustvrdio je da je bilo problema u socijalnom dijalogu u proteklih godina dana naglasivši da je, s obzirom na situaciju u Hrvatskoj, Vlada u nekim trenutcima morala krenuti u zakonodavne inicijative bez da je zakon prošao Gospodarsko-socijalno vijeće. „Ovim novim Sporazumom Vlada, sindikati i poslodavci se obvezuju na socijalni dijalog, poštovanje pravila, prezentacije zakona, diskusije i razmjene mišljenja“, kazao je izrazivši nadu da će u budućnosti rad na Gospodarsko-socijalnom vijeću biti još bolji. „Mogu reći da okrećemo jednu novu stranicu u radu GSV-a, i nadam se da će socijalni partneri slijediti intencije Vlade te da će Gospodarsko-socijalno vijeće biti na još većoj razini nego što je bilo dosad“, kazao je ministar, najavivši da će sa strane Vlade u Gospodarsko-socijalnom vijeću biti šest ministara. „Nadam se da će rad Gospodarsko-socijalnog vijeća biti takav da će omogućiti da Hrvatska ide naprijed i da se na GSV-u razmotre svi oni problemi koji nas tište i koji nas čekaju“, zaključio je ministar Mrsić.

Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić rekao je da je, imajući u vidu trenutak u kojem danas živimo, kad je Hrvatska u petoj godini recesije, što samo po sebi pokazuje na duboke strukturalne probleme, vrlo bitno ostvariti socijalni dijalog te da poslodavci pozdravljaju rekonstruiranje Gospodarsko-socijalnog vijeća. „Podržavamo ovaj potez i aktivno ćemo sudjelovati u poslovanju Vijeća, uvijek s ciljem boljeg poslovanja, otvaranja novih radnih mjesta, nacionalnog razvoja i razvoja BDP-a. Očekujemo od Vlade i sindikata da zajedno stvorimo uvjete koji će biti poticajni“, zaključio je predstavnik poslodavaca Mudrinić.

Predstavnik sindikata Mladen Novosel rekao je da sindikati očekuju da tripartitni socijalni dijalog doista bude uvažavanje socijalnih partnera. „Očekujemo uvažavanje sindikata, uvažavanje naših stavova i mišljenja o pojedinim zakonskim prijedlozima, ali isto tako nam je bitno da socijalni dijalog bude kvalitetan i učinkovit u svim sferama, prvenstveno mislim u odnosu na rješavanje pojedinih problema trgovačkih društava. Znači, socijalni dijalog i rješavanje pojedinih problema, a ne samo sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća“, rekao je predstavnik sindikata Novosel i zaključio: „Očekujemo da će Vlada doista krenuti smjerom kvalitetnog socijalnog dijaloga i da ćemo u idućem razdoblju zajedničkim razgovorima i dogovorima dolaziti do cilja“.



Pisane vijesti